Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.9.2005 / LF
Trög potatismarknad och lågt producentpris
Det har varit verkligen trögt på matpotatismarknaden i höst. Priset är synnerligen lågt, odlarna får åtta cent per kilo. För att få några förändringar till stånd borde vi få i gång en export, antingen österut, västerut eller söderut.
Så här resonerar Per-Erik Englund, potatisodlare i Dagsmark och ordförande för Lappfjärdsnejdens Potatisodlarförening.
- Priset har legat uppskattningsvis en månad på den låga nivån. Risk finns för att priset kommer att ligga på den nivån en tid framöver, kanske till och med närmare julen, om ingenting oförutsett inträffar.
Skördesäsongen har just startat och besvärliga väderförhållanden kan snabbt förändra läget.
- Om något blir kvar i marken kan situationen hastigt se helt annorlunda ut. På exportsidan skulle de bästa möjligheterna finnas om man får i gång en export till Sverige. Kanaler finns åt det hållet färdigt eftersom det tidigare har exporterats potatis dit från Finland.
Att det i höst inte funnits någon större efterfrågan på potatis i Finland beror enligt Per-Erik Englund på flera orsaker.
- En orsak är att det under förra säsongen förekom en stor potatisimport. Det ledde till att potatis från förra säsongen räckte längre än vanligt. Packerierna hade kvar av dem ända in i augusti. Det i sin tur gjorde att åtgången var svag på årets nypotatis som därför inte togs upp lika tidigt som normalt. Den fick i stället växa till sig. Därtill lär den tidiga potatisarealen ha varit något större i år än i fjol.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab