Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.9.2005 / SLC
Sockerkampanj 2005

 

 

INHEMSKT SOCKER PÅ NATURLIGT VIS

 

Sockerbetsodlingen i Finland hotas av EU:s sockerreform. Om kommissionens förslag till ny sockerregim förverkligas som sådan innebär det sannolikt slutet för sockerproduktionen i Finland. Förutom odlarnas utkomst står tusentals arbetsplatser inom industrin, transportsektorn och handeln på spel. Det ekonomiska bortfallet blir stort i många kommuner, speciellt inom de traditionella sockerbetsodlingsområdena i Svenskfinland.

 

Kommissionen föreslag innehåller en kraftig prissänkning på socker och sockerbetor. Förslaget missgynnar Finland och beaktar inte på något sätt våra specialförhållanden. Trots att vi producerar endast ca 70 procent av det socker vi konsumerar och inte bidrar till exportbehovet av EU-socker, vill kommissionen koncentrera odlingen till de centraleuropeiska områden och länder där överproduktionen finns redan idag.

 

Kommissionen förslag strider starkt mot den princip som EU:s toppmöten vid tre olika tillfällen slagit fast, enligt vilken det skall vara möjligt att bedriva jordbruksproduktion inom hela unionens område, inklusive de ogynnsamma områdena. Om sockerbetsodlingen koncentreras till de bästa områdena inom EU, kan man fråga sig vilken som är nästa gröda i tur.

 

Frågan behandlas i olika forum inom EU under höstens lopp. Den nuvarande marknadsordningen för socker löper ut i slutet av juni 2006. Beslut väntas tidigast i november, inför de fortsatta WTO-förhandlingarna i december, men sannolikt dröjer beslutet till våren. Finlands ståndpunkt försvaras av jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja. Finland bör i de fortsatta förhandlingarna om sockerreformen hålla fast vid att de finländska odlarna p.g.a. högre kostnader och lägre skördar kompenseras fullt ut för nedskärningen av sockerpriset inom EU.

 

HÄR VÄXER SOCKER – kampanj

 

SLC:s och MTK:s sockerbetsodlare genomför i september-oktober en regional kampanj på sockerbetsfält längs huvudvägarna. Skyltar och dekaler med texten ”HÄR VÄXER SOCKER” / ”INHEMSKT SOCKER på NATURLIGT VIS” / ”TÄÄLLÄ KASVAA SOKERIA” har satts upp på sockerbetsodlingar i Nyland (Ingå, Borgå, Tenala), Åboland (Kimito, Pargas), Österbotten och på Åland.

 

Med kampanjen vill sockerbetsodlarna upplysa konsumenterna om sockerbetsodlingen i Finland, och även lyfta fram sockerbetans betydelse för landskapsbilden. SLC har även till kampanjen låtit trycka upp dekaler med texten INHEMSKT SOCKER på NATURLIGT VIS! som kommer att synas på vägarna vid transporten av betorna.

 

Skörden av sockerbetor inleds i slutet av september och kampanjen pågår tills betorna är skördade i slutet av oktober. Växtperioden har varit gynnsam för betorna och skörden ser ut att bli relativt bra i Svenskfinland, men väderleksförhållandena kan ännu försvåra upptagningen.

 

 

Närmare uppgifter om kampanjen:

 

Thomas Blomqvist (Tenala), tel. 040 5021789

Ordf. i SLC:s och NSP:s sockerbetsutskott

 

Henry Wikholm (Borgå), tel. 0400 715040

Sektoransvarig för sockerbetor inom NSP

 

Cay Blomberg (Kimito), tel. 0400 536167

Viceordf. i SLC:s och MTK:s betodlares sockerråd

 

Börje Helenelund (Solf), tel. 040 5409701

Medlem i SLC:s och MTK:s betodlares sockerråd

  

Jonas Laxåback, tel. 050 3580198

Verksamhetsledare för ÖSP

 

Fredrik Ström, tel. 050 5920685

Ordf. i ÖSP:s sockerbetsutskott

 

Julia Rudels, tel. 040 8614778

t.f VD för ÅPF

 


(Foto: Landsbygdens Folk)

 


(Foto: Landsbygdens Folk)
 

 

Sockerreformen i korthet

Kommissionens förslag till sockerreform presenterades i somras.

 

I ett nötskal innebär förslaget följande:

 

-       En prissänkning på 39 % under två år som inleds 2006/2007, så att marknadsbalansen bibehålls.

-       En ersättning kommer att utgå till jordbrukarna som motsvarar 60 % av prissänkningen. Detta stöd införlivas med gårdsstödet och kopplas till efterlevnaden av miljönormer och normer för markförvaltning.

-       Det nya systemet, inklusive förlängningen av systemet med sockerkvoter, gäller fram till 2014/2015. Ingen bestämmelse om översyn.

-       A- och B-kvoterna slås samman till en enda produktionskvot.

-       Interventionssystemet avskaffas och interventionspriset ersätts med ett referenspris.

-       Det införs ett system för privat lagring som skall fungera som säkerhetsnät om marknadspriset faller under referenspriset.

-       Det införs ett frivilligt, fyraårigt system för omstrukturering av EU:s sockerfabriker och företag som producerar isoglukos och inulinsirap, som består av ett generöst men stegvis minskande stöd för att uppmuntra till nedläggning och till att man avsäger sig kvoterna, liksom stöd för att hantera de sociala och miljömässiga effekterna av omstruktureringsprocessen.

 

 

Länkar och mer information om sockerreformen hittar du här:

 

Kommissionens meddelande om sockerreformen:  http://www.europa.eu.int/comm/agriculture/capreform/sugar/index_en.htm

Svenskt dokument:

http://www.europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/05/776&format=HTML&aged=0&language=SW&guiLanguage=en

 

 

MTK:s ställningstagande: http://www.mtk.fi/mtk/ajankohtaiset/arkisto/tiedotteet2005/kesakuu/fi_FI/sokerinviljely/

 

Slå in sökordet "socker" på balken "Sök på SLC"

 

 

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab