Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.9.2005 / LF
Katrina skadar USA:s jordbruk
Superorkanen Katrinas härjningar får svåra återverkningar på det amerikanska jordbruket, också utanför det egentliga katastrofområdet. Stora delar av USA:s export av spannmål och andra jordbruksprodukter har stannat upp och det höga oljepriset fördyrar skörden.
Katastrofens omfattning är fortfarande oklar men amerikanska jordbruksministeriet räknar med betydande skador på regionala växtkulturer, i synnerhet sockerrör, majs, ris och bomull. Stora förluster väntas också inom boskapsskötseln och fjäderfähållningen.
Enligt producentorganisationernas preliminära uppskattningar kan skadorna inom jordbruket stiga till två miljarder dollar.
Man räknar också med stigande livsmedelspriser. En följd av Katrina kan bli dyrare kaffe. I New Orleans lagras stora mängder kaffe. De flesta lager har undgått översvämningar men man räknar ändå med fuktskador. Efterfrågan på kaffe har börjat stiga i Sydamerika och analytikerna räknar med stigande kaffe- priser.
Gårdar som inte har drabbats av direkta skador, stönar över det höga oljepriset. Många farmare drabbas av priskrisen mitt i skörden, då oljeförbrukningen är som störst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab