Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.9.2005 / LF
Blair ger exportstöden fem år
Industriländerna bör avskaffa exportstöden för jordbruksprodukter inom fem år, kräver brittiske premiärministern Tony Blair. Enligt Blair skulle åtgärden vara ägnad att ge ny fart åt WTO-förhandlingarna. En sådan gest på det stora toppmötet i december skulle gynna framstegen i Doha-rundan.
Under försommaren skördade Blair publicitet genom sina angrepp på den europeiska jordbrukspolitiken. Hans irländske kollega, premiärminister Bertie Ahern, tillbakavisade nyligen Blairs kritik. Enligt Ahern förefaller det som om Blair misstar sig i sin värdering av den europeiska jordbrukspolitiken. Påståendet att jordbrukets andel av EU-budgeten är för hög, stämmer inte överens med sanningen.
Jordbruket är den enda politiska sektor som fullständigt finansieras över EU-budgeten. Det är förklaringen till att jordbrukets proportionella andel av budgeten kan förefalla stor, konstaterade Ahern.
Den irländske premiärministern hänvisade till OECD-statistik som visar att skattebetalarnas stöd till jordbruket håller ungefär samma storleksordning i både USA och EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab