Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.9.2005 / LF
LFA-stödet fastställt för åker som inte odlas
Lantbruksförhandlarna kom i måndags överens om att en jordbrukare från och med nästa år kan få LFA-stöd för obligatorisk träda och för icke-odlad åker som uppgår till maximalt 50 procent av gårdens totala stödberättigade areal. Beslutet måste ännu godkännas av EU-kommissionen.
Lantbruksförhandlarna kom redan tidigare i höstas överens om att LFA-stöd också kan betalas för obligatorisk träda och sådan mark som jordbrukaren valt att inte odla. Den icke-odlade marken måste ändå hållas i odlingsbart skick i enlighet med tvärvillkoren. Beslutet som gjordes i måndags gällde egentligen bara hur stor del av den stödberättigade arealen som kan vara träda eller icke-odlad.
I praktiken innebär detta inte så stora förändringar i södra Finland där största delen av odlingsarealen i dagens läge är CAP-areal.
På CAP-arealen har man ju redan sedan tidigare haft möjlighet att genom så kallad frivillig träda ha upp till 50 procent av arealen i träda. Nyheten är att det som tidigare kallades frivillig träda från och med nästa år kommer att benämnas icke-odlad åker.
Längre norrut i landet där en mindre del av åkerarealen tidigare varit CAP-areal ger ändringarna i stödsystemet möjligheter till större andel träda.
En skillnad är också den att den obligatoriska trädan kan vara en öppen svartträda, medan den icke-odlade åkermarken måste vara täckt med växtlighet. I specialfall kan åtminstone delar av den "extra trädan" hållas i form av öppen träda, till exempel om åkern täckdikas.
I framtiden kan det också uppstå gårdar där hela åkerarealen i praktiken hålls i "obligatorisk" träda. Det förutsätter att jordbrukaren köper upp tillräckligt med trädesrättigheter av andra jordbrukare. För obligatorisk träda kan man få LFA-stöd för hela arealen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab