Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.9.2005 / LF
Nationella växthusstödet skärs ner på A- och B-områdena
Inom A- och B-området har växthusarealen ökat i viss mån. Ökningen i arealen är så stor att det tak för stödbeloppen som kommissionen har fastställt överskrids. Överskridningen är ändå ganska obetydlig, 60.000 euro.
Lantbruksförhandlarna har därför kommit överens om att beskära stödet inom A- och B-området till växthusodlingar med korta odlingskulturer (under sju månader) med 20 cent per kvadratmeter.
Inom C-området håller växthusarealerna sig ännu på en sådan nivå att stödtaket inte överskrids.
- Vad odlingsarealen beträffar är den nu optimal. Vi klarade oss med minsta möjliga överskridning på A- och B-området, samtidigt som vi hade minsta möjliga marginal kvar tills vi skulle ha nått stödtaket på C-området, säger Tage Ginström som är verksamhetsledare för SLC.
- Varje kvadratmeter odlingsareal som kommer till efter detta innebär en sänkt stödnivå, om det inte samtidigt faller bort odlingsareal någon annanstans. Om man fortsätter satsa i stora nya enheter så kommer det att slå ut hårt.
Tage Ginström påminner om att stödet enligt artikel 141 dessutom kommer att skäras ner nästa år. Det innebär att stödet per kvadratmeter kommer att minska även om odlingsarealen bibehålls på samma nivå som hittills.
På jord- och skogsbruksministeriet börjar man som bäst förbereda utbetalningen av de slutliga likviderna för växthusstödet. Betalningarna till odlarnas bankkonton sker troligen i början av oktober månad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab