Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.9.2005 / LF
Mjölkstöd enligt gårdsvisa mjölkkvoter nästa år
De gårdsvisa mjölkkvoterna blir viktigare för mjölkstödet nästa år, eftersom EU-kommissionen ju har beslutat att det nationella mjölkstödet inte får betalas ut för de mjölkmängder som överskrider de gårdsvisa kvoterna. Någon clearing mellan gårdarna eller stödområdena är inte heller tillåten nästa år.
Då flyttas också utbetalningen av mjölkstödet över från mejerierna till den offentliga förvaltningen. I alla fall kommer producenterna att få stödet enligt samma princip som nu, det vill säga månaden efter leveransmånaden. De principer som träder i kraft nästa år drabbar närmast gårdar med en produktion som överskrider deras kvot.
Perioden januari-mars nästa år hör till det kvotår vi är inne i nu. Trots det drabbas den mängd mjölk som produceras i år inte av det nya systemet.
Från och med årsskiftet "nollställs" läget och man kan då i de flesta fall producera fritt under årets tre första månader. Utan stöd blir bara den mängd mjölk som 31 mars överskrider gårdskvoten. Det är alltså bara gårdar med en mycket liten kvot i jämförelse med mjölkmängden som riskerar en stödminskning under den perioden.
När nästa kvotår träder i kraft 1 april 2006 kommer man att följa upp mjölkmängden under hela kvotåret 2006/2007. Det här betyder också att det nya systemet kommer att drabba en betydligt större del av producenterna 2007 än 2006.
Kommissionen har tidigare fastställt att Finland redan från början av det här året inte skulle få betala ut mera nordligt stöd än vad de gårdsvisa kvoterna motsvarar. Finland lyckades i alla fall att skjuta upp verkställandet till nästa år. Samtidigt ändras också mjölkstödet i södra Finland till att gälla de gårdsvisa kvoterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab