Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.9.2005 / LF
Slopat slaktbidrag ger knappast stora problem
Vid årsskiftet tas EU:s jordbruksreform i bruk i Finland. Det innebär bland annat att slaktbidraget på nötkreatur försvinner, eller rättare sagt överförs till stödrättigheterna. För att få slaktbidraget för sina nötkreatur måste djuruppfödaren låta slakta djuren på detta års sida. Det kan orsaka ett visst överutbud på slaktdjur i slutet av året och därigenom en risk för lägre priser.
Tom Jungerstam som bland annat är medlem i MTK:s nötköttssektion tror inte att störningarna på nötköttsmarknaden kommer att bli speciellt stora.
- Det är ingen orsak till någon panik.
Då Sverige tog det nya stödsystemet i bruk vid början av detta år ledde motsvarande situation till långa slaktköer och ordentligt låga priser före årsskiftet. Efter årsskiftet blev det istället brist på slaktdjur och rekordsnabba prisstegringar. En orsak till att situationen blev som den blev i Sverige var att man där dessutom hade CAP-tjurstödet på 210 euro per djur kopplat till slakten. Då gick de jordbrukare som inte hann slakta sina djur innan årsskiftet miste om sammanlagt 290 euro per djur.
- Vi har inte alls lika mycket att förlora som svenskarna. I Finland handlar det om att slaktbidraget på 80 euro per djur faller bort, påpekar Jungerstam.
Här i Finland ansöker jordbrukarna om tjurbidraget med en skild ansökan fyra gånger per år.
Stefan Saaristo som är verkställande direktör för Österbottens Kött säger att de kalkylerat med en viss ökning av slaktningen före jul.
- Det är sedan en annan femma hur stor ökningen sedan i verkligheten blir, säger Saaristo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab