Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.9.2005 / LF
Helsingfors universitet lägger ner Svidja försöksgård
En arbetsgrupp vid Helsingfors universitet föreslår att verksamheten vid försöksgården Svidja i Sjundeå skall läggas ner, medan verksamheten vid försöksgården i Vik skall fortsätta. Ett slutligt beslut i frågan skall göras av universitetets konsistorium någon gång under hösten.
Helsingfors universitets agrikultur-forstvetenskapliga fakultet har länge upprätthållit verksamhet vid två undervisnings- och försöksgårdar, Vik och Svidja. Men i längden har det blivit alltför dyrt med två verksamhetspunkter som ungefär sysslar med samma sak.
För Svidjas del föreslår arbetsgruppen att verksamheten till så stor del som möjligt utlokaliseras och att åkrarna arrenderas ut. Om ingen arrendator hittas som vill fortsätta med mjölkproduktionen så säljs mjölkbesättningen på gården.
- Ur fakultetens synvinkel är detta ett beslut i rätt riktning. Vi har gjort besluten utgående från de behov som utbildningen och forskningen vid fakulteten har, säger dekanus Jukka Kola.
Seppo Karttunen som är chef för Svidjas försöksgård är besviken.
- Universitetet har satsat resurser på att bygga upp Svidja under trettio år. Nu då vi har det som behövs för att fortsätta verksamheten så skall den läggas ner.
Universitetet har bland annat satsat på att bygga en ny lösdriftsladugård som blev färdig 1998. Den första mjölkningsroboten i Finland togs i bruk på Svidja år 2000.
- Vi har satsat på toppmodern produktionsteknologisk forskning, men nu tycks den inte behövas. Istället tycks fakulteten anse det viktigare att bara satsa på våmforskning, säger Karttunen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab