Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.9.2005 / LF
Finländsk fågelinfluensa föranleder inga EU-åtgärder
EU-kommissionen ser inget åtgärdsbehov till följd av rapporterna om fågelinfluensa i Finland. Enligt kommissionen handlar det om en ofarlig typ av fågelinfluensa som inte utgör något hot för människor eller fjäderfän. Kommissionen hänvisar till jordbruksministeriet i Helsingfors, som har fastställt att de döda måsarna i Uleåborg inte bär på den farliga H5N1-varianten.
Enligt ministeriet är denna milda typ av fågelinfluensa relativt vanlig bland vilda fåglar. Eftersom måsar inte är flyttfåglar, kan infektionen inte vara smitta från regioner där den farliga fågelinfluensan härjar. Upptäckten av influensaviruset visar emellertid hur viktigt det är med en intensifierad kontroll av vilda fåglar, heter det i Bryssel.
Senaste torsdag samlades experter från alla 25 EU-länder i Bryssel för att diskutera möjliga bekämpningsåtgärder mot fågelfluensan. Experterna anser att risken för att viruset ska spridas med flyttfåglar är liten eller, beroende på region, försvinnande liten. En förstärkt vaksamhet är emellertid av nöden. På denna punkt är i synnerhet jordbruksbefolkningens insats viktig. Man var emellerid ense om att olaglig import av fåglar är en farlig inkörsport. Det är därför nödvändigt att noga kontrollera efterlevnaden av rådande importförbud. Vaccineringar kommer att genomföras bara i yttersta nödfall.
Kommissionen fortsätter att följa fågelinfluensans utbredning i Ryssland och Asien. Den sjätte september ska man ta ställning till eventuella nya åtgärder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab