Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.9.2005 / LF
SLC vill ha mindre granskning av tvärvillkor
Den administrativa kontrollen av jordbruket är redan så omfattande att andelen gårdar som ska granskas på platsen borde sänkas. Det anser SLC i ett utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till förordning om övervakning av märkning och registrering av djur i anslutning till tvärvillkoren.
Ministeriet har föreslagit en granskningsprocent på mellan 5 och 10. SLC anser vidare att det är oskäligt att andelen som granskas ska vara högre för får och getter än för nötdjur och svin. För de sistnämnda har ministeriet föreslagit 5 procent, medan andelen för får och getter är 10 procent. Vad gäller märkning och registrering av nötdjur bör det enligt SLC vara möjligt att undvika nedskärningar i stöden om bara lindriga fall av felaktigheter framkommer. Sådana fall är till exempel när ett av öronmärkena har lossnat på grund av orsaker som jordbrukaren inte kunnat påverka.
SLC konstaterar vidare att svinregistret fortsättningsvis är ofullständigt. Informationen till jordbrukarna har inte varit tillräcklig, till exempel får producenten inte någon bekräftelse eller något sammandrag över uppgifter som finns i registret. SLC vill ännu framhäva att sanktioner i speciellt lindriga fall bör kunna slopas helt. I stället kunde man införa ett förfarande där övervakarna påpekar vissa saker som kan utvecklas på gården. - Överlag bör övervakningen mera ha ett grepp av rådgivning på gårdarna i stället för hot om sanktioner, heter det i SLC:s utlåtande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab