Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.9.2005 / LF
Maltkornspriset rasade andra året i rad
Inte heller i år finns det något landsomfattande prisavtal för maltkorn. De enskilda mälterierna ger i stället sina bud. I fjol våras stannade ju alla förhandlingar mellan producenterna och mälterierna upp på grund av att konkurrensverket började undersöka om förhandlingarna var i strid med konkurrenslagstiftningen.
Reglerna är visserligen inte lika stränga för jordbruksprodukter som för produkter och tjänster överlag, men det är till exempel oklart om industrin eller uppköparna av producenternas vara kan utgöra en organiserad motpart i prisförhandlingar. Parterna vågade således inte fortsätta förhandlingarna.
- Före skörden i år hade maltkornsproducenterna en informell träff, men vi kunde inte göra så mycket annat än konstatera att läget är öppet tills konkurrensverket har kommit med ett beslut, säger Rabbe Bergström, som är SLC:s representant i producenternas maltkornssektion.
När Raisio i år har kommit med ett utgångspris på 108 euro per ton, så var fjolårets pris 115 euro. För två år sedan - det sista året då producenterna och mälterierna kom överens om priserna genom organiserade förhandlingar - var grundpriset uppe i 130 euro.
- Priserna talar för sig själva, säger Rabbe Bergström. Det är industrin som har tagit hem spelet, vi har inte kunnat påverka vare sig priserna eller kraven på kvalitet, man märker dessutom att industrin inte ens prioriterar kvaliteten längre. Så som prissättningen nu är har tillägget för låg proteinhalt i praktiken fallit bort.
Maltkornsskörden ser i övrigt ut att bli tillfredsställande i år, fastän det kanske är för tidigt att dra för långt gående slutsatser.
Proteinhalten blir av allt att döma litet högre i år än i fjol, men man kan väl säga att det regniga fjolåret utgjorde något av ett undantag. Det ser i alla fall ut som om hälften av årets skörd håller en proteinhalt på under 11,5 procent. Kornstorleken lär vara väldigt bra, likaså grobarheten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab