Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.9.2005 / LF
Camelinaskörden ser ut att bli bra
Förra veckan var tröskningen av camelina i full gång. Skördeförvätningarna för oljedådra är höga. I år är första året som Raisio, den enda som förädlar oljedådra i Finland, haft kontraktsodling på camelina. Omkring 250 odlare nappade på möjligheten i år, och växten har odlats på omkring 2.000 hektar.
- Odlarna är i huvudsak i Egentliga Finland, Österbotten, Tavastland, Nyland och Birkaland. Den nordligaste kontraktsodlingen ligger i Liminga, berättar Jukka Hollo, chef för Raisios spannmålsgrupp.
Han betecknar årets skördeutsikter som mycket goda, och på de flesta odlingarna har både ogräs- och sjukdomsbekämpningen lyckats.
Kontraktodlingschef Olli Pekka Martti berättar att man vid slutet av året kommer att kartlägga vilket intresse årets camelinaodlare har att fortsätta odla grödan nästa år.
- Kontrakten skrivs vid årsskiftet, så då kan det löna sig att höra för om man är intresserad av att börja odla camelina.
Raisio erbjuder kontraktspriset 530 euro per ton. Martti tror inte att prisbilden kommer att ändra sig drastiskt åt någotdera hållet.
- Men hur vi utvecklar odlingen beror naturligtvis på vilken efterfrågan på produkter med camelina blir.
I dag når camelina konsumenterna i form av smörgåspålägg och olja, men nya produkter med camelina lanseras i en nära framtid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab