Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.9.2005 / LF
Kålväxt kan öppna dörren till den kemiska industrin
Om tio år kan lantbrukare i Norden vara i full gång med odling för produktion av vegetabilisk smörjolja. Kålväxten Crambe abyssinica kan användas till hundratals produkter i en global marknad på flera miljoner ton. Eftersom växten genmodifieras krävs dock vissa försiktighetsåtgärder.
- Vi tror att den kemiska industrin kan bli en ny viktig samarbetspartner för jordbruket. Så sent som på 1930- och 1940-talen var växter en av kemiindustrins viktigaste råvaror och det verkar troligt att de snart återtar sin gamla position. Biologiska råvaror erbjuder ju enda alternativet till de fossila kolväten som industrin använder idag, säger Sten Stymne, professor i växtförädling vid SLU Alnarp i södra Sverige.
På uppdrag av EU och tillsammans med USDA planerar forskargruppen på Alnarp ett mycket stort projekt kring industrioljor och Crambe för vilket företag som BASF, Bayer, Monsanto, Dow, Dupont och ADM har visat ett betydande intresse, berättar Stymne.
Smörjolja är en av de produkter som i framtiden behöver ett vegetabiliskt komplement. Smörjolja kan delas in hundratals underprodukter, till exempel motoroljor, industrismörjoljor samt oljor för metallbearbetning. Marknaden är omfattande.
- Crambe abyssinica är lämplig för tillverkning av sådana produkter. Men kålväxten kan även användas till produktion av exempelvis plaster, färger och lacker. Smörjoljan är dock isbrytaren som vi hoppas ska bana väg för genmodifierade industrioljor.
Han framhåller dock att genmodifieringen medför vissa svårigheter som måste övervinnas. Crambe korsar sig inte med andra jordbruksväxter och fröna har avvikande utseende. Därför menar Stymne att odling av Crambe kan ske utan risker för inblandning i livsmedelskedjan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab