Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.9.2005 / LF
Ålands miljöprogram ställer tuffa krav på fiskodlingarna
Jord- och skogsbruket samt framför allt den för flera åländska skärgårdskommuner livsviktiga fiskodlingen ställs inför hårda krav i det nya miljöhandlingsprogram som Ålands landskapsregering lagt fram. Jordbrukets totalbelastning av kväve och fosfor ska på fem år minskas med 20 procent, men för fiskodlingen är kravet 50 procents minskning på sex år. Och om tio år får fiskodlingens utsläpp vara högst 20 procent av dagens nivå!
Det innebär enligt Ålands Fiskodlarförenings ordförande Marcus Eriksson att landskapsregeringen sätter upp "orealistiska mål, som näringen inte kommer att klara av".
I skärgårdskommunerna Brändö och Föglö härstammar 20-30 procent av skatteintäkterna direkt och indirekt från fiskodlingen. Oron i kommunerna är stor för att hela samhällsstrukturen slås sönder när den viktigaste basen för transporter och servicenäringar ställs inför så hårda miljökrav att nedläggning av fiskodlingarna kan bli enda möjligheten.
Beträffande jordbruket slår miljöhandlingsprogrammet fast som ett långsiktigt mål, att belastningen av näringsämnen och organiskt material ska minimeras och väsentligt minskas, så att jordbruket bedrivs enligt principen om ekologisk hållbarhet. I praktiken innebär detta, att totalbelastningen av kväve och fosfor ska minska i storleksordningen 20 procent fram till år 2010.
Bevattningsvatten ska tas till vara på ett ekologiskt hållbart sätt, kretsloppet av näringsämnen inom jordbruket ska öka och utsläppen av kemiska bekämpningsmedel och andra skadliga substanser ska enligt programmet ligga på "icke skadliga nivåer".
Dessutom vill landskapsregeringen satsa på vind- och bioenergi samt energigrödor som bränsle för både bilar och hus.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab