Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
26.8.2005 / LF
Producenterna vill hålla kvar kvalitetsklasser på matpotatis
Kvalitetsklassificeringen av matpotatis bör bibehållas anser SLC i ett utlåtande om utkastet till förordningar om grönsaker, äpplen, matpotatis och matsvamp. Handels- och industriministeriet har varit inne på linjen att det skulle räcka med minimikrav också för matpotatis och kvalitetsklasserna således slopas.
Det här var också vad handels- och industriministeriets representant i arbetsgruppen bakom utkastet föreslog i somras, men SLC:s och MTK:s representanter Rikard Korkman och Mika Virtanen anmälde avvikande åsikt. De ville att kvalitetssorteringen hålls kvar.
Som en följd av det avvikande förslaget finns det nu två modeller för en matpotatisförordning i arbetsgruppens betänkande. I den ena modellen, den som närmast förespråkas av handels- och industriministeriet slopas helt enkelt kvalitetsklasserna för matpotatis. I stället är det bara minimikrav som är i kraft. I den andra modellen skulle två klasser hållas kvar, klass A och klass B. Oavsett vilket av de här alternativen man går in för så skulle alltså klassen "Extra klass" falla bort.
SLC konstaterar i sitt utlåtande att extra klassen inte bör slopas, om det inte uttryckligen finns en orsak till det. Dessutom vill SLC att den tidiga potatisens särdrag beaktas i förordningen.
Orsaken till att förordningarna ska ändras är att också kvalitetskraven på grönsaker är en del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Enligt handels- och industriministeriet kan inte Finland ha egna kvalitetskrav som strider mot principen om fri handel. Framöver skulle alltså närmast minimikrav gälla.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab