Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
26.8.2005 / LF
Få främmande ämnen i inhemskt kött
I animaliska livsmedel producerade i Finland förekommer endast små rester av läkemedel och andra främmande ämnen. Rester av hormoner och andra förbjudna tillväxtfrämjande ämnen påträffades inte alls.
Det visar tillsynsprogrammet som genomförs i samarbete mellan Livsmedelsverket (EVI), Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel (EELA), jord- och skogsbruksministeriets avdelning för livsmedel och hälsa (MMMELO) samt länsstyrelserna och de kommunala myndigheterna.
År 2004 gjordes ca 12.600 analyser av prov tagna från levande djur samt från kött, mjölk, fisk, ägg och honung. Proven analyserades med fokusering på över 80 olika tillväxtfrämjande ämnen, läkemedel och miljögifter. Enligt analysresultaten för 2004 var 99,7 procent av alla prov godkända, d.v.s. åtgärdsgränsen överskreds inte.
Rester av godkända veterinärmediciner påvisades inte i kött, mjölk, fisk eller ägg. Tre honungsprov var positiva beträffande det antimikrobiella ämnet, sulfathiazol, som inte är godkänt i honung.
I prov av levande fisk från tre fiskodlingar påvisades malakitgrönt eller leukomalakitgrönt, som är en synnerligen beständig metabolit av malakitgrönt. Bruket av malakitgrönt har varit förbjudet i Finland sedan 2001.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab