Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
24.8.2005 / SLC
SLC:s ungdomstemaår fortsätter - höstens program

SLC:s ungdomstemaår fortsätter - höstens program

 

SLC ordnar under år 2005 ungdosmtemaår på iniativ av SLC:s ungdomsutskott och idén med temaåret är att aktivera ungdomarna ute i byarna att delta i SLC:s verksamhet.

Då vi blickar tillbaka på vårens och sommarens program inom ramen för SLC:s ungdomstemaår kan vi vara mer än nöjda. I januari inleddes temaåret med pompa och stat tillsammans med systerorganisationen MTK. Den uppdaterade generationsväxlingsguiden gavs ut och generationsväxlingskurser samt ekonomidagar ordnades av förbunden. I februari valde SLC:s ungdomsutskott ny ordförande; Tove Hagner, samtidigt som ungdomsutbildningens första etapp gick av stapeln i Helsingfors 14-15.2. I mars kunde SLC:s unga delta i arbetseffektivitetsföreningens seminarieresa för jordbruksföretagare till Skottland. I april var der dags för ungdomsutbildningens andra etapp i Vasa 8-9.4. I maj och juni informeras det om SLC.s ungdomskalender samt uppmandes att sända in fotografier på unga i arbete. I juli seglade galeasen Albanus för Östersjöns bästa och SLC:s unga underhöll och sålde Bonden Behövs- kassar i hamnarna. Här till får vi inte glömma förbundens egna evenemang och utbildningar riktade till de unga i bygden. Vidare har temaåret uppmärksammats genom en månatlig ungdomssida i Landsbygdens Folk, var bla. unga lantbrukare har presenterats från respektive förbund. På SLC:s extranet (http://extra.slc.fi) har de unga lantbrukarna temaåret till ära tillägnats en egen ungdomssida.

 

Nu är det dock dags att presentera höstens  program. Inledningsvis är det skäll att framhålla att Landsbygdens Folk uppmärksammar de unga lantbrukarna fortsättningsvis med ungdomssidor en gång I månaden. Vill du tipsa om någon intressant lantbrukare eller kanske något tevligt evenemang i hembyn, är det bara att kontakta LF redaktören Anna Kujala () .

 

 

 

 

Årets Unga Landsbygdsföretagare 2005- tävling

 

Tävlingen Årets unga landsbygdsföretagare ordnas nu för nionde gången av Finlands juniorhandelskammare. Meningen är att lyfta fram under 40- åriga landsbygdsföretagares arbetsinsats och utmana företagare att utveckla sin verksamhet. Tävlingstiden går ut den 15.9 och du kan delta I tävlingen genom att fylla I anmälsningsblanketten som finns på internetsidorna www.jcl.fi och www.farmarit.net. Ansökan kan kompletteras till exempel med tidningsartiklar och fotografier. Ansökan skickas per post eller e-post till närmaste distriktschef, deras kontaktuppgifter finns på de nyss nämnda internetsidorna. Så delta I tävlingen om du är under 40 år, aktivt arbetar för din gård eller företag, gör observationer och utvecklar målmedvetet din verksamhet och kvaliteten på dina produkter, anpassar innovativa  lösningar I din verksamhet samt representerar exemplariskt din egna yrkeskår. Huvudpriset är ett presentkort på 1500 euro till en yrkesresa.

 

Skicka in foton till ungdomskalender 2006

 

SLC:s ungdomsutskott samlar som bäst in foton till en ungdomskalender för år 2006. Syftet med kalendern är att dokumentera ungdomstemaåret 2005 och kalendern går under namnet "Ungdomar i arbete". Bilderna får vara både i färg och svartvita och alla får delta med flera bilder. Av de inskickade bilderna väljs tolv, som får representera varsin månad i almanackan. Små överraskningspris utlovas till alla dem vars bilder blir utvalda till kalendern. Ungdomsutskottet uppmanar alla att ta tillfället i akt under skördetiden

och föreviga glada ungdomar i arbete. Alla får tillbaka insända bilder. Skicka in bilderna efter hand men senast i slutet av september 2005 till Bettina Selander/SLC, Fredricksgatan 61 A 34, 00100 Helsingfors. Bilder i elektronisk form kan skickas per e-post: annons.lf at slc.fi ( skriv in "Ungdomskalender" i ämnesfältet). Ungdomskalendern kommer att finnas till försäljning på förbunden i början av december.

 

 

 

 

Ungdomsutbildningen och lansering av verksamhetsguide

 

Den tredje och sista ungdomsutbildningensetappen ordnas på Hotel Caribia i Åbo 14-15.10. Under fredagen den 14 oktober får vi bekanta oss med arvs - och familjerätt, innebörden av att vara arbetsgivare, och aktuella skogsfrågor. Fredag eftermiddag går under temat "Orka i arbetet" och då presenterar sig lantbruksföretagarnas arbetshälsovård och landsbygdens stödpersonnätverk. Vidare kommer vi att diskutera farliga situationer för psykiskt välbefinnande. Fredagen avslutas med en festlig middag och minglande I Åbos nattliv. Lördagen den 15 oktober inleds med föreläsning i marknadsföring och därefter behandlas spannmålsmarknaden ur både producenternas och industrins synvinkel. Utbildningsetappen avslutas med lansering av verksamhetsguiden för SLC:s

utskott och lokalavdelningar.

 

Verksamhetsguiden har utarbetats på iniativ av SLC:s ungdomsutskott 2004 för att inspirera förbundens utskott, klubbar och lokalavdelningar på de områden där aktiviteten är låg. SLC:s ungdomsutkott  2005 har under sommaren bearbetat guiden bade innehållsmässigt och utseendemässigt och anser sig nu kunna erbjuda ett effektivt hjälpmedel I aktivering av ungdomsverksamheten ute I bygden. Guiden kommer att finnas I flere exemplar på förbunden från och med lanseringen den 15 oktober.

 

Anmälningstiden till utbildningsetappen I Åbo går ut den 5 september. Anmälning sker till det egna förbundet: ÖSP Matias Ålgars tel. (09) 3189241; NSP Gunilla Grönholm tel. (09) 601 588; ÅSP Helena Fabritius tel. (02) 423 720 samt ÅPF Diana Sjöblom tel. (018) 329 641. För ytterligare frågor kan du kontakta informatory Bettina Selander.

 

SLC star för kostnaderna för själva utbildningen samt kost och logi. SLC bekostar även transporten enligt billigaste färdmedel. Transporterna koordineras av det egna förbundet. Informationsbrev om utbildningen skickas nästa vecka ut till alla de ungdomar som deltagit I de tidigare etapperna.

 

 

Övrigt program

 

SLC samarbetetar även med MTK under det pågående temaåret och konkret tar detta sig uttryck i deltagandet av såväl "Ung och lovand" - kryssningen den 21-22.10 som MTK:s höstparlament i Uleåborg 10-11.11.

 

Kryssningen till Tallinn med Silja Opera 21-22.10 är MTK:s huvudevenenemang under ungdomtemaåret. Ett fullspäckat dygn bland 400 andra unga lantbrukare och en avstickare i Talinn, väntar den som anmäler sig senast den 19.9 till Bettina Selander. Priset för en fyra personers hytt är 54,20 euro/ person och för en två personers hytt 67,20 euro/person. I priset ingår seminarium, buffetmiddag, morgonmål och ett glas champangne. Kryssningsprogrammet erhålls av Bettina Selander.

 

SLC:s unga erbjuds även en chans att delta i MTK:s höstparlament som samlar aktiva unga lantbrukare till badhotellet Eden i Uleåborg den 10-11.11. Parlamentets tema är informationsteknik och teleapparaternas utnyttjande i lantbruket. SLC representeras av ungdomsutskottets ordförande Tove Hagner och sekreterare Bettina Selander. I fall du är intresserad att medverka skall du så snabbt som möjligt anmäla dig till Bettina Selander.

 

Förutom detta ordnas det traditionsenliga Landsbygds- och lantbrukspolitiska seminariet , så kallade Skuffisutbildningen, den 28-29.11. Deltagarna kommer att erhålla mer information om detta i ett senare skede av hösten.

 

Som pricken på i, avslutas SLC:s ungdomstemaår med de ungas julhälsningar längs med vägarna i hela Svenskfinland. Men innan dess skall du ta del i det program som under hösten ordnas av såväl centralorganisationen, förbundet som lokalavdelningen och upplev hur roligt att det är aktivera sig och vara med.

 

Bettina Selander, informatör på SLC, svarar på alla frågor kring ungdomstemaåret 2005 per tel. (09) 586 04624 eller e-post: bettina.selander@slc.fi.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab