Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
19.8.2005 / LF
Äggproducenter vill återuppliva Letala-avtalet
Ett trettiotal äggproducenter samlades på tisdagen i Letala (Laitila) för att diskutera problemen på äggmarknaden. I dagens läge är produktionen av hönsägg i Finland omkring 60 miljoner kilo per år, medan konsumtionen ligger på 50 miljoner kilo. Överproduktionen på 10 miljoner kilo har gett ytterst dålig lönsamhet i branschen.
- Devisen var att vi äggproducenter själva måste försöka göra något åt läget, ingen annan gör det, säger Bo Storsjö som representerade de österbottniska äggproducenterna på mötet.
Tanken bakom mötet var att försöka uppnå något slags överenskommelse inom branschen liknande det så kallade Letala-avtalet som var i kraft åren 1999-2000.
De producenter som var med i Letala-avtalet betalade då en skild marknadsföringsavgift för varje kilo ägg som producerades. De insamlade pengarna användes sedan för att finansiera marknadsföring och export. Avtalet ledde till att äggpriserna steg avsevärt. Avtalet vattnades så småningom ut eftersom det inte var tillräckligt täckande.
På mötet bildades en arbetsgrupp som under ledning av äggproducenten Timo Kaunisto från Letala skall försöka lägga fram ett nytt förslag till avtal.
- Tanken var också att det inte bara skall handla om marknadsföringsavgifter, utan att man också skall försöka öka konsumtionen av ägg här i hemlandet, berättar Storsjö.
- I Finland äter vi nästminst ägg per person och år i hela EU - 9,6 kilo. Om vi skulle få upp konsumtionen till samma nivå som den är i Sverige till exempel så skulle vi inte ha något överskott på ägg i Finland, tvärtom skulle det då vara brist på ägg. Så små är marginalerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab