Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
19.8.2005 / LF
Äppelkrav sköts på framtiden
Ändringarna i minimistorlekarna och mognadsindexet för äppel skjuts upp. Meningen var att de nya normerna som godtar en mindre äppelstorlek, men kräver en viss sockerhalt, skulle träda i kraft denna månad.
Sänkningen innebär att minimistorleken för äppel i EU skulle vara samma som i Förenta nationernas internationella regelverk. Att EU krävt en storlek på minst 65 millimeter eller 55 millimeter i diameter beroende på äppelsort utgjorde ett tekniskt handelshinder som inte accepterades av övriga parter. De internationella minimidiametrarna är 60 och 50 millimeter. Ändringsförslaget godkändes i EU i december 2003, och skulle träda i kraft nu.
Inom EU finns farhågor att det sänkta storlekskravet leder till att omogna äpplen kommer ut på marknaden. Kommissionen lovade därför införa ett mognadsindex, som skulle träda i kraft samtidigt med det sänkta storlekskravet. Mognadsindexet innebär en fastställd minsta sockerhalt liksom en maximal fasthet och ett visst förhållande mellan socker och syra.
Diskussionerna om att införa ett mognadsindex har varit heta. Såväl producenter som handel i Europa har motsatt sig förslaget, och EU-kommissionen har backat i frågan. Då saken behandlades vid förvaltningskommittén för färska frukter och grönsakers möte beslöts att sänkningen av minimistorlek och införandet av minsta sockerhalt skjuts upp till den första augusti 2008.
På samma möte konstaterades även att FN:s ekonomiska kommission för Europa ECE har en provperiod för mognadsindex som kommer att löpa från november i år till november 2007.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab