Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
12.8.2005 / LF
EU enades om ekofoder
EU-länderna har nått enighet i den kontroversiella frågan om inblandning av konventionellt foder i ekofoder. Lösningen är att den konventionella råvaran stegvis fasas ut fram till augusti 2011.
De nuvarande reglerna tillåter ekologiska producenter att utfodra idisslare med upp till tio procent foder som härstammar från konventionell odling. För andra djurslag som svin och fjäderfä tillåts tjugo procent. Från den 25 augusti sänks den tillåtna andelen konventionellt foder för idisslare till fem procent. Efter augusti 2007 ska fodret vara ekologiskt till hundra procent. För alla andra djurslag minskas andelen konventionellt foder till 15 procent. Från augusti 2007 sänks andelen till tio procent och två år senare till fem procent. I augusti 2011 måste fodret vara helt ekologiskt.
Flera medlemsländer hänvisar till att det råder brist på tillgängligt ekofoder. För växande grisar och fjäderfä är det svårt att få tag i ekologiska proteinfodermedel. Ett annat problem är att försörja suggor med ett högt näringsbehov under digivningen. Däremot anses det möjligt att efterkomma kravet på 100 procent ekofoder för idisslare. En övergång väntas ändå leda till förhöjda kostnader. Målet är 100 procent ekofoder för alla djurslag men till dags dato anses detta inte vara realistiskt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab