Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
5.8.2005 / LF
Regeringar vill bestämma över sockerbruk som stängs
De enskilda EU-ländernas regeringar bör få komma till tals i samband med nedläggningar av sockerfabriker i samband med den kommande sockerreformen. Det kräver Finland, Polen och några andra EU-länder. I rådets ansvariga arbetsgrupp kritiserar länderna EU-kommissionens avsikter, att förestående nedläggningar av sockerfabriker ska bli ett ärende som enbart angår industrin.
EU-kommissionen avvisar kravet. Om medlemsländerna får bestämma, riskerar man att omstruktureringen inte avlöper riktigt, resonerar kommissionen. Kommissionen betonar att medlemsländerna kommer att tilldelas viktiga uppgifter i samband med strukturomvandlingen. Bland annat kommer länderna att få granska och kontrollera att omstruktureringsplanerna fyller föreskrifterna.
När det gäller omstruktureringsfonderna håller sig kommissionen rätt tillknäppt. Bryssel har ännu inte offentliggjort några uppgifter om hur omstruktureringsstöden ska fungera. En stor del av stödet uppges vara bestämt för att kompensera sockerindustrins kostnader för rivning av fabriker, sanering av områden och genomförandet av sociala avvecklingsplaner för personalen. Stödet omfattar också kompensation för uteblivna vinster och element som ska uppmuntra industrin att överföra kvoterna till omstruktureringsfonden. Det första året efter reformen erhåller sockerfabrikerna en kompensation med 730 euro per ton. Därefter sjunker kompensationspremien stegvis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab