Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
5.8.2005 / LF
Oenighet om jordbruk blockerar WTO-runda
Den senaste förhandlingsrundan inom WTO har avbrutits på grund av oenighet om avvecklingen av tullar. Därmed minskar chanserna för lyckade slutförhandlingar under det viktiga toppmötet i Hongkong i december.
Under augusti håller samtalen sommarpaus. Därefter har förhandlarna bara drygt tre månader på sig att utarbeta en konkret handlingsplan för toppmötet. Tanken var att parterna skulle enas om en modell för avveckling av tullarna för jordbruksprodukter. Den enda konkreta utgångspunkten var emellertid ett G-20-förslag med alltför många om och men.
EU:s handelskommissionär Peter Mandelson förespråkade ett nytt förhandlingsmönster. I stället för att ständigt avbryta förhandlingarna, borde världshandelsrundan genomföras utan avbrott. Detta skulle enligt Mandelson stärka förhandlingsdynamiken och förbättra möjligheterna att införa paketlösningar. Mandelson inskärpte också att EU inte kan fundera som den enda bankiren i förhandlingarna.
Ställningarna förefaller att vara i stort sett oförändrade. Utvecklingsländerna kräver att industriländerna avvecklar sina jordbrukssubventioner. Industriländerna kräver i gengäld bättre marknadstillträde för industriprodukter. De stora handelsblocken EU och USA skjuter turvis skulden på varandra. EU anser att Europa har gjort sitt med sina agrarreformer och vill att USA sänker sina interna stöd. USA kräver medgivanden när det gäller avvecklingen av importtullar.
De europeiska takorganisationerna för jordbruket, Copa och Cogeca, varnade för att EU inte längre får ge efter. Nu står andra WTO-partner i tur att visa förhandlingsvilja, sade Copa-ordföranden Rudolf Schwarzböck i Genève.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab