Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
29.7.2005 / LF
Socker: Majoriteten av EU-länderna godkänner sänkta priser
En majoritet av EU-länderna godtar en radikal sänkning av sockerpriset. Det framgick efter jordbruksministrarnas första diskussion om sockerreformen förra veckan. Som hårda motståndare till kommissionens reformplaner utkristalliserades Finland, Grekland, Portugal, Spanien, Irland, Italien och Polen. Tydliga förbehåll ställer Österrike, Belgien, Litauen och Lettland. Övriga länder är mer eller mindre positiva till förslaget. Tyskland, Storbritannien, Sverige och Danmark räknas till reformens förespråkare men också andra länder är redo att godta drastiska prissänkningar.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel uttryckte ändå förhoppningar om att kunna driva igenom reformen. Efter mötet konstaterade Fischer Boel att hon inte hade väntat sig jubel från alla håll. Vilka lockbeten Fischer Boel är beredd att sätta in för att utvidga de reformvänliga ländernas skara, berättade hon inte efter mötet. Den föreslagna prissänkningen med 39 procent är hon inte beredd att tumma på. Däremot är det sannolikt att Fischer Boel kunde tänka sig att bevilja längre övergångsfrister då reformen genomförs.
En del av jordbruksministrarna förespråkar lösningar där priset sänks i tre eller fyra steg, i stället för den föreslagna tvåstegssänkningen. Fischer Boel och agrarrådets ordförande, den brittiska jordbruksministern Margaret Beckett, håller fast vid kravet på ett snabbt beslut om reformen. Den nya marknadsordningen måste vara klappad och klar före WTO-mötet i december.
Beckett och hennes stab ska under augusti utarbeta en kompromiss som ska göra det lättare att sammanjämka reformförslaget med de olika viljorna i EU-länderna. Kompromissförslaget ska läggas fram redan vid nästa ministermöte i september. Meningen är att sockerreformen ska klubbas igenom på mötet i november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab