Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
29.7.2005 / LF
Socker: Finland kräver full kompensation
Finland höll på de europeiska jordbruksministrarnas senaste möte fast vid att den inkomstförlust som EU-kommissionens förslag till sockerreform medför måste kompenseras i sin helhet. Kommissionens förslag om en kompensation på 60 procent räcker inte.
Enligt Finland borde en del av kompensationen utbetalas som ett hektarstöd bundet vid produktionen.
- Vi är redo att stöda upprätthållandet av EU:s gemensamma marknads- och stödsystem för sockerproduktionen men bara på det villkoret att produktionen kan fortsätta också i Finland, sade jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) på ministermötet enligt ett pressmeddelande.
Finlands åsikt är i alla fall att prissänkningarna i kommissionens förslag är för drastiska. Man borde bara sänka så mycket som är absolut nödvändigt. Finland anser vidare att B-kvoten i kommissionens förslag, som i huvudsak är avsedd för export, borde slopas. Då skulle behovet att balansera produktionen bli mindre än i kommissionens förslag. Vidare hävdar Finland att det finns andra möjligheter för frivilliga åtgärder än den modell för frivillig minskning av produktionen som kommissionen har föreslagit.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab