Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
29.7.2005 / LF
Socker: Betodlarna i Europa är oroade
"Stå på er tillräckligt länge!". Det är sockerbetsodlare Cay Blombergs hälsningar till jord- och skogsbruksministern inför de hårda förhandlingarna om sockerreformen. Kvällen innan de första förhandlingarna började den 18 juli, följde sockerproducenterna och -representanterna i samlad tropp Korkeaoja till flyget och budskapet stod kristallklart: sockerproduktionen i Finland bör fortsätta. - Kommissionens förslag är oacceptabelt och det råder stor enighet om det i Finland. Det känns oförståeligt att Finland skall straffas när vi inte orsakar problemet, säger Blomberg som sitter med i SLC:s styrelse och är viceordförande i delegationen för sockerbetsodlarna.
Han fortsatte resan till demonstrationerna i Bryssel, där tusentals betodlare från 21 EU-länder samlats för att demonstrera mot kommissionens reformförslag.
Inga direkta lösningar väntas ännu efter de första förhandlingarna, utan först tidigast i oktober.
- Men nu får vi vårt budskap fram och ledtrådar om hur det hela kommer att utvecklas eftersom alla sockerländer är med, också de som orsakar problemen, säger Blomberg.
Han förundras över varför sockersektorn drivs så hårt då lantbrukspolitiken i sin helhet står oklar. Dessutom vill han också få en motivering av EU varför Finland skall drabbas då vi endast producerar 70 procent av sockret som används här och importerar resten från utvecklingsländer.
- Om inte EU kan motivera sina direktiv är det ett dåligt omen för hela unionen.
Om sockerreformen går igenom som den nu är, kommer det att drabba de svenskspråkiga områdena hårt eftersom ungefär 15 till 20 procent av sockerbetsodlingen finns här.
- Till exempel Bjärnå, min hemkommun, är Finlands största sockerbetsodlingskommun och kommer att känna starkt av om odlingarna läggs ner, säger Urban Silén som är medlem i MTK:s sockerbetsutskott.
Men han kastar inte ännu yxan i sjön.
- Det råder en ändå en stor kämpaanda inom sockersektorn och vi slås inte ner så lätt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab