Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
29.7.2005 / LF
EU luckrar upp BSE-bestämmelser
Antalet BSE-fall i EU minskar stadigt. Det föranleder EU-kommissionen att lätta på reglerna för riskmaterial och tester. Förbudet mot djurmjöl kommer emellertid att bestå.
För den ständiga kommittén för livsmedelskedjan föreslår kommissionen att specificerat riskmaterial som ryggkotpelaren ska avlägsnas från slaktdjur som är äldre än 24 månader. I dag gäller åldersgränsen 12 månader. Kommissionen motiverar ändringen med den sjunkande sjukdomsfrekvensen. BSE påträffas hos allt äldre djur. Forskarna vid EU:s livsmedelsmyndighet Efsa betecknar det som nästan uteslutet att djur under 30 månader insjuknar i BSE.
Veterinärerna i medlemsländerna reagerade övervägande positivt på förslaget, som på tisdagen för första gången diskuterades i kommittén. Köttförädlingsindustrin välkomnar intiativet, eftersom det är relativt dyrt att hantera ryggkotpelaren som riskmaterial. Kommissionen anser också att antalet BSE-test kan minskas på mellanlång sikt. Samtidigt fortskrider forskningen kring BSE-bekämpning. Det kommer ännu att dröja länge innan man kan vaccinera kor mot BSE, men forskarna har lyckats immunisera möss med ett vaccin. Vaccinet baserar sig på gentekniskt förändrade bakterier som producerar en antigen mot prioner, smittämnet för BSE.
Vid ett symposium i Wien presenterades också ett nytt BSE-test för levande djur som har utvecklats i Tyskland. Testet påvisar förändringar i djurets arvsmassa i stället för att identifiera själva sjukdomsalstraren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab