Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
29.7.2005 / LF
Många elapparater för djurvård underkändes i test
Elapparater som används för djurvård har säkerhetsbrister enligt en undersökning som Säkerhetsteknikcentralen TUKES har gjort. Bristerna orsakade ändå inte direkt livsfara. I undersökningen testades bland annat värmelampor, klippmaskiner, avhorningsapparater, elaggregat för stängsel och elpiskor.
- Den vanligaste bristen var att bruksanvisning på svenska och finska saknas, säger överinspektör Kari Lehto vid TUKES.
En fjärdedel av apparaterna fick försäljningsförbud. Nästan hälften av de testade apparaterna hade brister som kunde äventyra säkerheten. Alla tre avhorningsapparater förbjöds, en keramisk värmelampa och ett elaggregat för stängsel. Orsaken till försäljningsförbudet var brister i isoleringen och kapslingen. De andra apparaterna som inte uppfyllde kraven fick anmärkning.
- Man får leta efter avhorningsapparater som fyller kraven. Om till exempel deras grundisolering sviker kan de bli direkt farliga, säger Lehto.
Orsaken till att avhorningsapparaterna inte fyller kraven är för att de görs av lödkolvar som man sätter en tilläggsdel på. Men lödkolvar används inte på djur och har därför inte så höga krav som avhorningsapparater.
- Djuren kan bete sig våldsamt, vilket gör att avhorningsapparaterna utsätts för påfrestningar, förklarar Lehto de strängare kraven. Apparater som används för djurvård har inte orsakat allvarliga elstötar, men däremot har värmeapparater för djur startat bränder. I undersökningen togs inte varmluftsblåsare med.
- Det är på importörernas ansvar att kolla om maskinen är okej innan den är i försäljning, säger Lehto.
Han rekommenderar konsumenten att kolla om bruksanvisningen finns på finska och svenska. Saknas den kan man misstänka att det finns andra brister, säger Lehto.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab