Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
1.7.2005 / LF
Sockerindustrin får inte ensamt besluta om kvotförsäljning
- Om sockerreformen skulle förverkligas i den form som senaste veckas förslag från EU-kommissionen har så skulle det närmast innebära en katastrof för sockersektorn i Finland, konstaterar Thomas Blomqvist som är ordförande för SLC:s sockerutskott.
Det mest akuta hotet är enligt Blomqvist om sockerindustrin nu aktivt går inför att minska sockerförädlingen i Finland genom att utnyttja det lockbete på 730 euro per ton sockerkvot som kommissionen erbjuder de sockerbruk som drar in produktionen.
− I första hand borde man nu försäkra sig om att beslutet om att sälja sockerkvoter tillbaka till kommissionen inte får vara ett ensidigt beslut av industrin. Då Finland blev medlem i EU blev vi nationellt tilldelade en kvot, det var inte industrin som fick kvoten för sig själv.
Om man skulle lyckas med att få sockerindustrin att hålla sig kvar i landet så är man enligt Blomqvist en bit på väg.
− Sedan är följande steg att sockerbetsproducenterna måste få en hundraprocentig kompensation för sänkningen i betpriset.
Kommissionen räknar ut kompensationen från medelpriset på socker i hela EU, men Blomqvist påpekar att eftersom vi har haft ett högre pris på sockret i Finland än vad EU:s medelpris är så skulle kompensationen för vår del bli mindre än 60 procent. På motsvarande sätt så kommer kompensationen för sådana länder i Europa som producerat mycket överskottssocker att bli högre än 60 procent.
I den form som förslaget nu har gynnas tydligt de som är skyldiga till överskottsproblematiken, medan länderna i utkanten av EU såsom Finland, skulle drabbas värst av reformen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab