Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
1.7.2005 / LF
Virkesutbudet väntas minska 20 procent åren 2006-2007
De privata skogsägarna kommer att vara mindre intresserade av att sälja virke under åren 2006-2007, jämfört med vad de hittills varit. Orsaken är naturligt nog den övergångsperiod för skogsbeskattningen som tar slut detta år.
Hälften av skogsägarna är ändå säkra på att de kommer att sälja virke under åren 2006-2007, men priset har en tydlig inverkan på huruvida det blir affärer av eller inte. Uppgifterna framgår ur en undersökning som gjorts av Pellervo ekonomiska forskningsanstalt PTT och Arbetseffektivitetsföreningen.
Uppskattningsvis så kommer utbudet att minska med 20 procent. Endast en femtedel av skogsägarna uppger att de under perioden 2006-2007 med säkerhet kommer att sälja virke. Däremot är uppemot hälften av skogsägarna ännu tveksamma om huruvida de kommer att sälja virke eller inte, deras beteende kan ha en betydande inverkan på det totala utbudet.
Försäljningsbeteendet beror förstås också på prisnivån. Om priserna efter övergångsperioden hålls på samma nivå som under slutet av övergångsperioden så kommer andelen av skogsägare som med säkerhet säljer virke att minska med hälften. Enligt undersökningen så skulle en prishöjning på 6-7 procent behövas för att hålla utbudet på samma nivå som under övergångsperioden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab