Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.6.2005 / NSP
NSP:s utlåtande till Östra Nylands förbund om utkastet till landskapsplan

Utlåtande om utkastet till landskapsplan för Östra Nyland

 

Nylands svenska producentförbund NSP r.f. har tagit del av utkastet till landskapsplan för Östra Nyland. NSP har även uppmanat sina lokalavdelningar inom berörda område att bekanta sig med förslaget och ge utlåtande vid behov. NSP vill poängtera vikten av att Östra Nylands förbund informerar om planens framskridning på ett sådant sätt att möjligast många markägare vet i vilket skede landskapsplanen befinner sig och därmed har möjlighet att påverka dess utformande.

 

Vid landskapsplanering bör endast sådan markanvändning som är av nationellt intresse eller intresse på landskapsnivå eller som berör ett flertal kommuner tas med. Landskapsplanen bör ej vara alltför detaljerad, utan i enlighet med markanvändnings- och byggnadslagen bör kommunerna ges ett rätt stort ansvar. Samtidigt bör man dock beakta att markägarna inte påförs onödiga begränsningar p.g.a. inexakta avgränsningar i landskapsplanen. Genomförandet av planen får inte medföra oskälig olägenhet för markägarna.

 

Utkastet till landskapsplan är enligt vår uppfattning som helhet ganska balanserat och utgör en rätt bra grund för det fortsatta planearbetet. I utkastet ingår dock vissa reserveringar (t.ex. flygfält, HELI-banan) som enligt vår uppfattning vid ett förverkligande medför oskälig olägenhet för markägarna och även undergräver verksamhetsförutsättningarna för bedrivandet av jord- och skogsbruk samt annan landsbygdsföretagsverksamhet på området. NSP framhåller att sådana planer och reserveringar för sådan verksamhet som oskäligt inskränker på verksamhetsförutsättningarna för bedrivandet av jord- och skogbruk, samt övrig landsbygdsföretagsverksamhet inte bör medtas i landskapsplanen.

 

Baslantbruket har en stor betydelse för den östnyländska landsbygden och dess utvecklingsmöjligheter. Landsbygdens och hela landskapets möjligheter är även i framtiden nära förknippade med lantbruksföretagandet som bedrivs här, och dess verksamhetsförutsättningar. De jord- och skogsbruksdominerade områdena utgör till arealen den största markanvändningsformen i landskapsplanen. NSP anser att det här även borde noteras i textdelen i landskapsplanen.

 

 

 

Vita områden           På områden, för vilka något annat användningsändamål inte anges i den mer detaljerade planläggningen bör jord- och skogsbruket samt dess binäringar i första hand utvecklas. Detta bör framgå i landskapsplanen.

Bebyggelse              Det allmänna målet i planeringen av markanvändningen är att styra tilläggsbyggandet i glesbygden till byområden. Enligt tradition har det på landsbygden alltid uppförts bebyggelse på tidigare obebodd mark och speciellt stark har traditionen att bosätta sig nära vattendrag varit. Utspridd bebyggelse får under inga omständigheter begränsas eller förbjudas förutsatt att gällande regler och förordningar följs, t.ex. förordningen om glesbygdens avloppsvatten.

Rekreations            Rekreationsområden bör alltid styras till statligt eller kommunalt

-område                   ägd mark. Rekreationsbehovet runt växande tätorter blir allt större och för att minska olägenheterna på privat mark, till följd av att allt mer av rekreationsbehovet tillfredsställs med allemansrätten, bör fler rekreationsområden ägda av stat och kommun anvisas. Vid planerande av rekreationsområden bör största vikt fästas vid att dessa inte medför olägenheter eller inskränkningar för närliggande områden.

 

Friluftsleder             Planering av friluftsleder bör planeras på kommunal nivå där lokalkännedom om bl.a. terrängförhållanden finns.

Friluftslederna får inte medföra olägenheter för jord- och skogsbruk samt dess binäringar. En dragning av dessa leder på privat mark kan ej godkännas utan dessa bör anvisas till befintliga allmänna vägar och leder för lätt trafik.

Avfallshanterings-

områden                   Bör utredas om det finns orsak att hitta ett alternativ för avfallshanteringsområde längre österut. Transportsträckorna från landskapets östligaste delar till avfallscentralen i landskapets västliga del blir oskäligt långa.

 

Skyddszoner            De rätt omfattande konsulterings- och övriga skyddszoner för specialverksamhet som anges i landskapsplanen får ej medföra att markägarna åläggs merkostnader för projekt som förverkligas inom dessa zoner.

 

Marktäkt                 På basen av POSKI-utredningen över möjliga grustäktsområden finns områden lämpliga för bergskrossning och grustäkt inritade. Områdena är dock mindre än behovet. NSP anser därför att det inte utan särskilda motiveringar är skäl att lämna områden som i POSKI-utredningen föreslås som lämpliga för stenmaterialförsörjning utanför områdesreserveringen för tagande av marksubstanser. Även mindre, men ändå betydande, och i tidigare planer fastställda marktäktsområden borde tas med i landskapsplanen.

Grundvatten            NSP anser att grundvattenområden som inte är av betydelse på landskapsnivå bör strykas ur planen. De vagt avgränsade grundvattenområden som inte är slutgiltigt inventerade och fastställda borde inte heller vara utritade i landskapsplanen. Vissa kommuner har på senare tid gjort nya undersökningar av tidigare grundvattenområden och kunnat konstatera att dessa ej heller lämpar sig för vattentäckt. Därför kan det ej anses skäligt att grundvattenområden från tidigare gjorda generalplaner automatiskt överförs till landskapsplanen. Urbruktagna vattentäkter borde ändras från 1:ans område till 2:ans område.

Grundvattenområdena bör grundligare utredas och konsekvenserna för jord- och skogsbruket samt dess binäringar beaktas. Eventuella begränsningar bör ersättas markägaren.

 

Naturskydd             I landskapsplanen bör endast skyddsområden upptagna i officiella skyddsprogram medtas. För samtliga skyddsområden bör skydds- eller naturvärdet framgå ur planen så att schablonmässigt skyddande undviks.

 

Natura 2000            Områdesgränserna för Natura 2000 områden som finns insatta i planen bör kontrolleras noggrant. I utkastet till landskapsplan har t.ex. i Pernå viken flere holmar som inte hör till nätverket Natura 2000 betecknats som tillhörande Natura 2000 skyddsområdet. Detta misstag bör rättas till.

 

Jord- och skogsbruksdominerat område med särskilt behov av att styra friluftslivet

                                 Planering och placering av dessa områden bör göras enligt behov och inte som en automatisk utvidgning av skyddsområden. I de fall där dessa områden ägs av privata personer bör användningen överenskommas i samförstånd med markägaren. Skogsbruket inom dessa områden bör också i fortsättningen vara underställd skogslagen och övriga tillstånd för att bedriva skogsbruk bör inte införas.

                                                                                                                                  

Jord- och skogsbruksdominerat område med särskilda miljövärden.

                                 För samtliga objekt bör skydds- eller naturvärdet definieras så att det tydligt framgår ur planen vad man avser att skydda. På så sätt undviks schablonmässigt skyddande och området som berörs av ifrågavarande beteckningen kan förminskas.

 

Kulturlandskap       NSP önskar påpeka att landsbygden med jord- och skogsbruks-områden, vilka kulturlandskapen till stor del består av inte är statiska och bestående. Kulturlandskapsbeteckningen får inte leda till att områdenas utveckling begränsas eller försvåras. Jordbrukslandskapet har under tiderna alltid förändrats och på detta sätt har kulturlandskap uppkommit.

                                 NSP kräver att kulturlandskapen inte får medföra tillståndsförfarande för utövande av jord- och skogsbruk samt dess binäringar. Kulturlandskapen får ej heller försvåra uppförande av produktionsbyggnader för jord- och skogsbruk samt binäringar. Utvecklingen inom detta område går hela tiden framåt och får inte bromsas. Företagsverksamheten inom kulturområdena måste ha samma förutsättningar som inom övriga områden. Värnandet av värdefulla landskap förutsätter uttryckligen att människor idkar livskraftig näringsverksamhet. Med tanke på kulturmiljön är det mest väsentliga att landsbygden hålls levande.

HELI-banan            Den alternativa förbindelsen för stambanan som är inritad i utkastet bör avlägsnas. Tillräckliga utredningar gjordes redan på 1990-talet för den fastställda reserveringen. Det alternativa förslaget till dragningen och reservationen för denna medför endast onödiga begränsningar för ifrågavarande område och oskälig olägenhet för markägarna.

Flygtrafik                 Ej motiverat att reservera områden för flygfält i Lappträsk eller överhuvudtaget inom Östra Nyland. Även om det knappast är troligt att ett flygfält skulle förverkligas i Lappträsk, innebär en reservation att det införs vissa begränsningar på området.

Naturgasledning      Planbeteckningarna i kartan överensstämmer inte med de antagligen rätta planbeteckningarna och –bestämmelserna i bilagan (jmf. beteckningen för Kraftledning, Naturgashuvudledning, Förbindelseledning för naturgasöverföring och oljehuvudledning).

NSP motsätter sig att naturgasledningen för export dras genom de värdefullaste jord- och skogsbrukslandskapen i Östra Nyland. Sträckningsalternativet i Finska viken måste prioriteras. En gasledning ämnad för export kan ej jämföras med gasledningar för försörjning av den egna befolkningen och därför bör olägenheter för markägare och övriga berörda minimeras.

                                 Även gällande sträckningen av övriga gasledningar bör splittrande av jord- och skogsbrukslandskap samt olägenheter för markägare undvikas. Kontakt med markägarna under planeringsskedet är av största vikt.

Om kulturlandskapen är ämnade att bevara kultur- och landskapsvärden så är det knappast förenligt med dessa mål att dra gasledningar genom ifrågavarande områden.

Grönförbindelse      Grönförbindelsernas sträckning kunde bättre beaktas i planering på kommunal nivå där tillräcklig kännedom om t.ex. olika arters vandringsstråk finns. Det framgår ej heller ur planen vilka arter som kan tänkas använda dessa grönförbindelser.

                                 Vid planering av grönförbindelser bör även noggrant beaktas hur realistiskt ett förverkligande av dessa är, samt hur de påverkar närliggande områden och vilka möjliga ingrepp i förbindelserna som är möjliga. Grönförbindelserna får ej försvåra normalt jord- och skogsbruk samt dess binäringar eller i övrigt förorsaka markägare oskäliga olägenheter (t.ex. älgskador, belastning av rekreation).

 

Nylands svenska producentförbund NSP r.f. hoppas att våra synpunkter beaktas i den fortsatta behandlingen och ser fram emot följande version av Östra Nylands landskapsplan.

 

 

 

NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND NSP R.F.

 

 

 

Bjarne Westerlund

verksamhetsledare

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab