Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.6.2005 10:36:23 / Agrolink
Scrapie påvisad hos två getter i Finland

Det har diagnostiserats två fall av scrapie i Västra Finland. Alla gårdens 96 getter avlivades 16.6.2005 och 75 över ett år gamla getter har testats för scrapie av Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel (EELA). Provsvaret gav vid handen att två getter hade scrapie, de övriga testresultaten var negativa.

Dessa fall av scrapie har samband med de sjukdomsfall som upptäcktes år 2002 och 2005. I april 2005 påträffades scrapie på en liten gård med två getter. Djuren kom från den gård där också de getter som insjuknade år 2002 föddes upp. De nedsmittade getterna från dessa gårdar har redan tidigare avlivats.

Efter fallet i april utreddes alla förflyttningar av djur på de båda gårdarna från år 2002 framåt.

Alla djuren på den nu nedsmittade gården avlivades alltså 16.6.2005. Misstankar om scrapie väcktes då gården fick nya getter. Gården kommer att nu genomgå en fullständig sanering. Gårdens alla kontakter utreds för att hindra spridningen av sjukan.

Scrapie är en smittosam spongiform encefalopati, dvs. TSE, som förekommer hos får och getter. TSE är ett gemensamt namn för flera likartade sjukdomar hos olika djurarter. Sjukdomen orsakas av en mutation på prionprotein. Den mest kända TSE-sjukan är BSE eller "galna ko-sjukan" som drabbar nötkreatur. Av de TSE-sjukdomar som förekommer hos djur anses endast BSE-sjukan vara farlig för människan.

Alla över 18 månader gamla får och getter som har dött eller avlivats på en gård och som lämnats till anläggningen för bearbetning av animaliskt avfall i Honkajoki testas systematiskt för TSE. Till slutet av maj i år undersöktes sammanlagt 518 får och 100 getter av vilka ett prov från en get visade sig vara positivt. Från april i år testas alla över 18 månader gamla slaktade getter för TSE. Till slutet av maj har sammanlagt 17 slaktade getter undersökts. Alla resultaten har varit negativa.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab