Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.6.2005 / LF
Bittert sockerförslag
EU:s agrarkommissionär Mariann Fischer Boel presenterade på onsdagen det nya förslaget till marknadsordning för socker. I en artikel i onsdagens Financial Times förutser Fischer Boel att sockerreformen kommer att utlösa bitterhet i EU. Hon betecknade emellertid reformen som nödvändig för att säkra den europeiska sockerproduktionens konkurrenskraft i framtiden.
Enligt förhandsinformationer vill Mariann Fischer Boel sänka sockerpriset med 39 procent. In i det sista var det oklart om sänkningarna genomförs under två eller tre år. Förslaget offentliggjordes på onsdag eftermiddag efter LF:s pressläggning.
Stödpriset för socker skulle därmed sjunka från 632 euro per ton till 385,50 euro per ton. På världsmarknaden handlas socker för 250-300 euro per ton.
Den gränsöverskridande handeln med kvoter har Fischer Boel enligt förhandsuppgifter strukit ur sitt program. Riktpriset på socker ska inte längre garanteras genom intervention.
För betodlarna planeras en kompensation för prissänkningarna med 60 procent. Danska betodlare har meddelat att de accepterar prissänkningen men kräver i stället kompensation till 100 procent.
Eftersom betodlarna i de minst konkurrenskraftiga regionerna - däribland Finland - knappast kan producera lönsamt till ett pris av 385 euro per ton, torde produktionen köras ner i flera europeiska länder.
Enligt en intern EU-utredning om reformens konsekvenser har sockerindustrin en chans att förbli intakt i åtta av 25 EU-länder. Irland, Grekland, Italien och Portugal kommer att drabbas svårast, då sockerproduktionen i dessa länder är minst konkurrenskraftig. Finland hör till mellangruppen, tillsammans med Danmark och Spanien, där kraftiga nedskärningar är att vänta.
Reformförslagets öde avgörs i agrarrådet men förhandlingarna väntas bli svåra. EU-ländernas jordbruksministrar tar upp frågan om en månad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab