Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.6.2005 / LF
EU-landsbygdsstöd godkändes utan budget
EU:s agrarministrar godkände på måndagen enhälligt förslaget till ny förordning för landsbygdens utveckling. De slutliga stödnivåerna är emellertid ännu oklara, då EU saknar en budget för perioden 2007-2013.
Ministrarna fick emellertid nöja sig med att diskutera principerna för fördelningen av landsbygdsstöden. Förslaget till budgetmedel, nästan 89 miljarder euro för 2007-2013, kan ännu dras ned då EU-länderna i något skede lyckas enas om budgeten.
Agrarrådet enades om andelen av EU-stöd till de tre förutbestämda axlarna. Minst 10 procent ska reserveras för att förbättra jordbrukets konkurrenskraft. Minst 10 procent ska också gå till allmän landsbygdsutveckling och förbättrad livskvalitet på landsbygden.
Av resurserna ska minst 25 procent reserveras för miljö- och markförvaltning. Minst fem procent öronmärks för innovativ, lokal landsbygdsutveckling, det så kallade Leader-initiativet.
Rådet gav också den tilläggstid kommissionen efterlyser för att se över kriterierna för LFA-områden. Kommissionen vill göra en utvärdering av mellanområdenas växtförhållanden och återkommer med ett förslag år 2010.
Finland föreslog en ny formulering som ska säkra att de kriterier som är viktiga för Finland beaktas i det slutliga förslaget.
Finland och Sverige fogade dessutom ett gemensamt utlåtande till beslutet. Enligt detta bör finansieringen via de nuvarande mål 1-programmen bevaras i fall ifrågavarande områden inte klassificeras som konvergensområden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab