Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.6.2005 / LF
Gräl om budgetpengar och målsättningar
EU-kommissionens ursprungliga förslag till långtidsbudget är makulatur efter fiaskot i Bryssel. Förhandlingarna om långtidsbudgeten bröt samman natten till lördagen. Förslaget omfattade ekonomiska förpliktelser till ett belopp på totalt 1.025 miljarder euro för perioden 2007-2013.
Budgetförslaget grundar sig på det agrarpaket som EU-regeringarna sydde ihop i slutet av år 2002 efter en överenskommelse mellan Frankrikes president Jacques Chirac och Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder.
Enligt avtalet fryser EU ned utgifterna för jordbrukets marknadsordningar och direktstöd till drygt 300 miljarder euro för perioden 2007-2013. Därutöver ingår 87 miljarder euro som stöd till landsbygden.
Agrarpaketet godkändes av samtliga EU-regeringschefer inklusive Tony Blair, en anledning till att många upprörs över britternas försök att på nytt knyta upp överenskommelsen.
Avvikande från kommissionens budgetförslag har de nettobetalande länderna krävt ett budgettak på högst 815 miljarder euro. Ordförandelandet Luxemburg lade under toppmötet fram en kompromiss på 870 miljarder euro för att komma länderna till mötes. Mot förslaget röstade till slut Storbritannien, Nederländerna, Spanien, Finland och Sverige.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab