Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.6.2005 / LF
Lag om överföring av stödrättigheter
I onsdags efter LF:s pressläggning torde riksdagen enligt bedömare ha godkänt den lag som gäller verkställigheten av gårdsstödet. Under behandlingen av lagförslaget är det speciellt frågan om hur man skall hantera stödrättigheterna för arrendemark som varit problematisk.
Mera specifikt gäller problemet vem som skall få stödrättigheterna då ett arrendekontrakt tar slut och inte förnyas. I den nya lagen underlättas överförandet av stödrättigheter mellan olika parter också genom en bestämmelse som befriar överföringen från gåvoskatt.
I lagen fastställs nu att stödrättigheter som hör samman med arrendemark i sin helhet skall övergå till arrendegivaren då ett arrendekontrakt tar slut och inte förnyas. Enligt jord- och skogsbruksministeriet kan man inte skilja åt de stödrättigheter som hör samman med det enhetliga stödet och tilläggsdelarna, när de väl har fastställts för en viss åkerareal. Därför finns det nu också en formulering i lagen som säger att arrendegivaren åläggs att betala tillbaka tilläggsdelarna till arrendetagaren.
De ändringar som i slutskedet gjordes till lagen kom till efter att grundlagsutskottet i förra veckan behandlade lagförslaget. Utskottet konstaterade då att markägaren skulle hamna i en orättvis situation om han eller hon skulle förlora stödrättigheterna för sin egen mark.
Grundlagsutskottet föreslog därför en formulering till lagen som säger att stödrättigheterna övergår till arrendegivaren om de båda parterna i arrendeavtalet inte kommer överens om annat och om arrendegivaren inte kan få stödrättigheter ur den nationella reserven som kompensation.
Men då lagförslaget senare i veckan behandlades i jord- och skogsbruksutskottet ansåg man att grundlagsutskottets formuleringar inte tryggar de arrendetagare som får tilläggsdelar till gårdsstödet. Därför lade jord- och skogsbruksutskottet i sin tur till en formulering som säger att arrendegivaren åläggs att betala tillbaka tilläggsdelarna till arrendetagaren då arrendekontraktet gått ut.
- Lagen är inte problemfri, men den är det bästa som vi kunde åstadkomma i denna situation, säger riksdagsman Nils-Anders Granvik (sfp).
Han konstaterar att det bästa skulle vara om arrendegivare och arrendetagare frivilligt i ett skriftligt avtal sinsemellan kunde komma överens om hur stödrättigheterna skall fördelas då arrendekontraktet tar slut. Men lagen ger nu möjlighet att styra fördelningen även då parterna inte är överens.
- I och med att man skrivit in det i lagen så är detta juridiskt bindande, konstaterar Granvik.
Lagparagrafen om återbetalningen av tilläggsdelarna gäller bara i ett övergångsskede, fram till år 2016. Efter det kommer nämligen alla de gårdsspecifika tilläggsdelarna att överföras till det enhetliga stödet.
- Eftersom det är fråga om en övergångsperiod så kommer kommissionen därför knappast att fingra på lagparagrafen, säger Granvik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab