Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.6.2005 / LF
Naseva följer upp hälsovård för nötdjur
Finlands mest betydelsefulla mejerier och slakterier har grundat Naseva-enheten, som ansvarar för uppföljningen av nötgårdarnas hälsovård. Naseva-enheten hör till Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT.
Naseva kommer att skapa en informationsbas på Internet om de nötgårdar som ansluter sig till det nationella djurhälsovårdsarbetet.
- Om man inte kan följa med den nationella djurhälsovården, så kan man inte heller utveckla den. Det behövs systematisk uppföljning och därför har Naseva grundats, säger ETT:s verksamhetsledare Pirjo Kortesniemi.
Hälsovårdsarbetet är frivilligt för gårdarna. För tillfället finns det inte i Finland statistik över till exempel hur många nötgårdar som har ingått hälsovårdsavtal eller lagt upp en plan, hur många hälsovårdsbesök veterinärerna gör eller hur situationen är gällande den icke-lagstiftade bekämpningen av sjukdomar.
Enligt Kortesniemi är målsättningen att minst 70 procent av den producerade mjölkmängden och 70 procent av det producerade nötköttet skulle höra till den nationella djurhälsovården vid utgången av 2007.
På svinsidan har motsvarande arbete pågått sedan 2004. Ungefär 95 procent av svinen och 80 procent av svingårdarna ingår i hälsoavtalet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab