Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.6.2005 / LF
Sockerbetsutskottet slipade strategin
På måndagen, drygt en vecka innan reformförslaget för sockerordningen väntas, samlades SLC:s sockerbetsutskott till möte. På plats var också Pekka Myllymäki, ordförande för MTK:s betutskott. Myllymäki påminde att offentliggörande av kommissionens reformförslag inte är slutet på kampen, utan slutet på första halvleken.
- I medlet av juli håller ministerrådets arbetsgrupp ett möte och det kan sägas vara början på andra halvleken, sa han.
Hur reformen i verkligheten blir väntas klarna till hösten. WTO-förhandlingarna fortsätter i Hongkong i december, och EU:s sockerreform ska vara genomförd före det.
En obesvarad och oklar fråga på basen av det som på förhand läckt ut om reformförslaget och som diskuterades vid utskottets möte är vem som egentligen äger sockerkvoterna, och därmed kunde sälja dessa och få betalt med pengar från omstruktureringsfonden som ska anrättas för detta ändamål. Utskottet ansåg att det inte är industrin som äger kvoterna, och därmed kan industrin inte fatta beslut om försäljning.
- En annan fråga som tillsvidare är obesvarad är hur odlarna reagerar. Låt oss säga att priset sjunker, men inte lika kraftigt som det spekuleras nu; kommer Finland att producera tillräckligt med råvara i framtiden för att hålla igång två sockerfabriker?
Utskottsmedlemmarna konstaterade även att det inte heller handlar enbart om odlarna. Om betodlingen försvinner härifrån får det långtgående konsekvenser även utanför odlarkretsarna.
Följande dag, på tisdagen, samlades MTK:s sockerbetsutskott och SLC:s representanter till ett möte, där man diskuterade hur man går vidare i saken.
I samband med att förslaget ser dagens ljus nästa veckas onsdag samlas både MTK:s sockerbetsutskott och det så kallade sockerrådet till ett möte i Helsingfors för att ta del av och diskutera kommissionens förslag och förhoppningsvis framföra kommentarer till EU:s representation i Finland.
Inom SLC planerar man att i början av juli ordna ett möte där representanter från SLC och de regionala förbunden skulle träffas med de personer som representerar Finland i ministerrådets arbetsgrupp som behandlar sockerreformen.
Lantbrukskommissionären Mariann Fischer Boel väntas till Tammerfors i slutet av juli, och även då är avsikten att försöka föra fram hur viktigt det är med fortsatt sockerbetsodling i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab