Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.6.2005 / LF
Tallvirket ska ut ur skogen före juli
De som har virke från i vinter liggande i mellanlager i skogen borde föra ut det så fort som möjligt. Jord- och skogsbruksministeriet påminner att allt tallvirke som är fällt under tiden september till slutet av maj bör föras ut ur skogen senast den första juli i södra Finland. I norra Finland är tidsgränsen 15 juli. För granvirke är motsvarande sista datum första augusti i södra Finland och 15 augusti i norr.
Virket måste bort ur skogen för att förhindra att skadeinsekter sprids från det fällda virket till den omgivande skogen.
Konflikten inom pappersindustrin ställer för närvarande till problem för virkestransporterna och lagringen. Man borde i vilket fall som helst försöka sköta lagringen så att man inte riskerar att de omgivande skogarna kan råka ut för skador. Ett alternativ är att bara köra ut de översta lagren av virkestravarna, eftersom det är där som en stor del av skadeinsekterna finns.
Skogscentralerna kommer att övervaka att lagen följs och virkesägarna borde ta kontakt till sin skogscentral före juli om det finns stora problem med att få bort virket ur skogen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab