Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.6.2005 / LF
Finländarna anser att våra kor och svin mår bra
Finländarna menar att jordbrukarna sköter bra om sina kor och svin. Enligt en färsk EU-undersökning placerar sig finländarna i topp när det gäller tilltron till djurskyddet inom jordbruket. Inom hönshållningen finns emellertid plats för förbättringar, anser finländarna. Eurobarometer-studien omfattar medborgarnas kunskaper, inställning och tilltro till djurskyddet i alla 25 EU-länder.
Det förefaller som om finländarna vore bäst informerade om den europeiska djurskyddslagstiftningen. Hela 73 procent av finländarna kände till den gemensamma lagstiftningen, mot bara 33 procent i Italien.
Av finländarna anser 85 procent att jordbrukarna sköter väl om sina mjölkkor. I hela EU-25 var medeltalet 66 procent.
Av finländerna anser 61 procent att svinen mår bra. Det är undersökningens nästbästa resultat efter Malta med 62 procent. Medeltalet för EU-25 var 45 procent.
EU-konsumenterna är mest kritiska mot hållningen av värphöns. Detta gäller också finländarna. Bara 39 procent av finländarna anser att värphönsen behandlas väl. Medeltalet för hela EU är 32 procent.
Finländarna förefaller att vara mest nöjda med den gällande djurskyddslagstiftningen. 54 procent av finländarna anser att de nuvarande reglerna har en tillräckligt stor tyngd inom jordbrukspolitiken, medan 40 procent anser att reglerna kunde skärpas. I hela EU-25 är motsvarande medeltal 29 respektive 55 procent.
Två tredjedelar av svenskarna (67 procent) uppger att de tänker på djurskydd då de köper kött. Men bara 37 procent av finländarna ägnar sig åt sådana tankar, betydligt under EU-medeltalet 43 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab