Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.6.2005 / LF
Europeiska mjölkbönder kämpar mot sänkta priser
Mjölkbönder från ett flertal europeiska länder förenar sina krafter för att kämpa för ett acceptabelt mjölkpris. Den nya rörelsen uppges representera 30.000 europeiska bönder och 30 procent av marknaden i EU.
Mjölkproducenterna har organiserat sig i en sammanslutning under namnet European Milk Board (EMB), uppger de österrikiska mjölkproducenternas intresseförening Milch AG i ett pressmeddelande.
Enligt Milch AG deltog mjölkproducenter från Belgien, Danmark, Tyskland, Frankrike, Holland, Italien, Österrike, Schweiz och Spanien i mötet, som arrangerades senaste veckoslut i Danmark. Också Storbritannien och Sverige uppges delta i samarbetet, men saknade representanter vid mötet.
Enligt pressmeddelandet vill EMB förbättra koordinationen av mjölkproducenternas aktioner i de europeiska länderna. Det övergripande målet är att gemensamt driva igenom rättvisa mjölkpriser.
EMB understryker betydelsen av en acceptabel utkomst för mjölkproducenter. Detta förutsätter ett minimipris på 40 cent per kilo mjölk i hela Europa samt en effektivare reglering av mjölkmängden. Om samtalen med mjölkindustrin inte leder till resultat före nästa årsskifte, hotar leveransbojkotter.
Danska mjölkbönder har redan varslat om bojkotter för att få upp mjölkpriset, skriver den danska affärstidningen Børsen. Man vill börja med endagsstrejker när ingen mjölk levereras. Nästa steg kommer att bli veckolånga strejker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab