Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.6.2005 / LF
Parlamentet antog eget budgetförslag
Med bred majoritet antog Europaparlamentet senaste vecka ett betänkande om EU:s långtidsbudget. I betänkandet föreslås att medlemsländerna bidrar med en tilläggsfinansiering av EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
Betänkandet har utarbetats av parlamentets budgetexpert, tysken Reimer Böge. Enligt Böges förslag ska medlemsländerna bidra till finansieringen av EU:s jordbrukspolitik, såsom fallet är i andra sektorer.
I parlamentet blev motståndet mot förslaget mindre än man hade väntat sig på förhand. Två tredjedelar av europarlamentarikerna röstade för betänkandet. Det starkaste motståndet kom från Frankrike och Spanien.
Enligt Böge-förslaget kunde medlemsländerna bidra till jordbrukets finansiering om den fastslagna övre gränsen för sektorns utgifter hotar att överskridas. Tilläggsfinansieringen skulle bli obligatorisk för alla länder, för att undvika orättvisor.
I stället för att sänka de direkta stöden till jordbrukarna, borde medlemsländerna träda till för att fylla luckan, anser Böge.
Det nya finansieringsinstrumentet har införts med stor försiktighet utan konkreta siffror. En nationell tilläggsfinansiering med cirka tio procent har emellertid diskuterats.
Parlamentet föreslår att EU:s resurser för de sju åren ska motsvara 1,07 procent (883 miljarder euro) av medlemsländernas sammanlagda bruttonationalinkomst mätt i betalningar och 1,18 procent (975 miljarder euro) mätt i åtaganden.
Förslaget innehåller inbesparingar på 47,5 miljarder euro för perioden 2007-2013. Planen marknadsförs som ett allvarligt menat kompromissförslag för förhandlingarna om EU:s långtidsbudget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab