Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.6.2005 / LF
Britter vill sänka EU-stöd till jordbruket
Fronterna i tvisten om EU:s långtidsbudget skärptes ytterligare inför EU-toppmötet denna vecka. Regeringen i London förutsätter att Bryssel sänker stödet till jordbruket som en motvikt till diskussionerna om den omstridda medlemsrabatten för Storbritannien.
Vid veckoslutets utrikesministermöte krävde den brittiske ministern Jack Straw en grundläggande omstrukturering av EU:s budget som ett villkor för att den brittiska rabatten alls ska tas till diskussion.
Straw efterlyste framför allt reformer när det gäller EU:s utgifter för jordbruket. Han påtalade jordbrukets omfattande andel av budgeten. Liknande tongångar presenterade premiärminister Tony Blair under sitt besök hos den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder i Berlin. Blair betecknade EU:s jordbrukspolitik som föråldrad. Han vill snöra upp det jordbrukspaket som Schröder och Frankrikes president Jacques Chirac knöt ihop inför EU-toppmötet i slutet av år 2002 i samband med EU-utvidgningen. Paketet förutsätter att jordbrukets utgifter förblir oförändrade fram till år 2013.
Den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder betonar att han inte vill röra den fastslagna agraröverenskommelsen. Han hänvisar till att avtalet från 2002 utgör en del av substansen för de pågående förhandlingarna om långtidsbudgeten fram till år 2013.
Enligt Schröder är det i första hand Jacques Chirac som bör tillfrågas om eventuella ändringar i avtalet om jordbrukets finansiering. Chirac har uteslutit alla försök att riva upp överenskommelsen.
I början av veckan räknade EU-diplomater inte med att paketet kommer att knytas upp av statscheferna vid torsdagens och fredagens toppmöte.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab