Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.6.2005 / LF
Ilska över kasserade friska nöt
Öronmärkningen av nöt och märkenas kvalitet, ekonomiska konsekvenser av att friska nöt kasseras, märkningen av får, samt bristfällig info om svinregistret. Det här var ämnen som behandlades på SLC:s slaktdjursutskotts möte i måndags, då ministeriets representanter närvarade.
- Öronmärkena för nöt är av sämre kvalitet än tidigare, de lossnar och bryts lättare. På grund av leveranstiden för nya märken borde bestämmelserna rimligen tolkas så att producenten på egen risk kan skicka ett djur med bara ett öronmärke till slakt, och att djuret godkänns om ett öronmärke sitter fast på det eftersom djuret då kan identifieras, framhöll Tom Jungerstam.
Ministeriets representant Riitta Heinonen hade förståelse för producenternas indignation över dagens stränga regeltolkning. Hon lovade inte några ändringar, men noterade kritiken för att ta upp frågorna till diskussion vid ministeriet.
Utskottsmedlemmarna frågade varför de finländska myndigheterna i dagsläget tolkar reglerna strängare än andra som berörs av samma märkningsförordning, exempelvis Sverige? Svaret löd att det finns olika förfaringssätt i olika EU-länder, men alla länder följer samma EU-förordning, 1760/2000.
Utskottets sekreterare Rikard Korkman efterlyste en utredning om hur stora förluster tolkningen av dagens märkningsbestämmelser innebär för näringen.Han konstaterade också att producenterna absolut inte är ute efter ändringar som riskerar spårbarheten och därmed livsmedelssäkerheten.
- Det vi yrkar på är att mänskliga misstag och olyckor med bortfallna öronmärken ska kunna korrigeras och inte, som i dag, leda till ekonomisk förlust för den enskilda producenten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab