Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.6.2005 / LF
Mera miljöstöd från EU i år
Finland föreslår ändringar i EU-finansieringen av miljöstödet i år och nästa år. Detta för att de tilläggspengar som EU-kommissionen har beslutat bevilja i år för vårt landsbygdsutvecklingsprogram - dit miljöstödet hör - ska kunna användas.
Enligt den nya fördelningen finansierar EU vårt program med 333,40 miljoner euro i år. Den tidigare summan var knappt 300,60 miljoner. Beslutet inverkar inte på slutsumman 2,2 miljarder euro för Finlands programperiod. Det betyder alltså att det vi får till i år är borta nästa år.
Dock finns det en möjlighet att få till pengar nästa vår. Då behandlas EU:s finansiering på nytt, efter att det klarnat hur medlemsländerna använder sina landsbygdsutvecklingspengar 2006, sista året för den nuvarande programperioden. Kommissionen har fram till dess reserverat en ofördelad summa på 167,8 miljoner för nästa år.
Finland föreslår nu att EU:s andel av miljöstödet i år blir 69 procent på mål 1 området - närmast östra och norra Finland - och 44 procent i det övriga landet. De nuvarande siffrorna är 60 och 35 procent. Nästa år skulle EU:s finansiering bli 50 procent på mål 1 området och 25 procent i resten av landet. De nuvarande siffrorna är 53 och 28 procent.
Den nya fördelningen bör inte inverka på stödet till producenterna, eftersom den nationella andelen stiger, när EU:s andel sjunker och tvärtom. För att vår statsbudget ska kunna hållas inom ramen är det dock en fördel om EU höjer sin finansieringsandel nästa vår.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab