Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.6.2005 / LF
Nytt EU-budgetutkast gynnar jordbruket
EU:s ordförandeland Luxemburg har presenterat ett nytt kompromissförslag i stridsfrågan om EU:s långtidsbudget. Förslaget orienterar sig i riktning mot de nettobetalande ländernas krav, men innehåller ändå lättnader för jordbruket.
Efter bakslaget med de franska och holländska folkomröstningarna är EU-ordföranden Jean-Claude Juncker angelägen om att visa handlingskraft inför nästa veckas toppmöte. Framför allt försöker Juncker jämka samman de stridiga viljorna kring långtidsbudgeten för 2007-2013.
Det nya kompromissförslaget baserar sig på en medlemsavgift på 1,06 procent av bruttonationalinkomsten mot 1,08 procent i det första förslaget. Kommissionens ursprungliga förslag ligger vid 1,14 procent, medan de sex nettobetalande ländernas krav är att avgiften inte får överstiga 1 procent av bruttonationalinkomsten.
För landsbygdens utveckling föreslår ordförandelandet Luxemburg 73-75 miljarder euro för perioden 2007-2013. Därmed har gaffeln i det första kompromissförslaget, 69-77 miljarder euro, preciserats till det övre segmentet.
Efter de negativa omröstningsresultaten i Frankrike och Nederländerna försöker Luxemburg orientera sig efter de nettobetalande ländernas sparkrav utan att belasta jordbruket alltför mycket. Förlorare är mottagarna av regionalstöd, som koncentreras till de fattigaste regionerna.
Luxemburg föreslår därtill att medlemsrabatten för Storbritannien sänks till 4,6 miljarder årligen. Efter år 2007 skulle rabatten utgå helt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab