Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.6.2005 / LF
Extremt långvarig torka hotar skörd i Spanien och Portugal
Spanien upplever sin värsta torrperiod på 60 år. Den senaste vinterns regnmängder uppgick till en knapp tredjedel av det normala. På flera orter har det inte regnat alls sedan maj 2004.
Landets vattenreservoarer borde normalt vara fyllda i början av sommaren, men överallt är vattenståndet extremt lågt. I flera regioner i det inre av landet hotar spannmålsskörden att utebli helt och hållet. Jordarna är stenhårda och praktiskt taget kala.
I södra Spanien har tusentals olivträd strukit med. Redan under vintern skadades träden av frost och nu ger torkan nådastöten. Producentorganisationerna beräknar skördeskadorna till en miljard euro.
I stora delar av landet måste fårfarmarna köpa foder till sina djur eftersom ingenting växer på betesmarkerna. Man driver ändå ut djuren i det fria för att de ska röra på sig - det är ungefär som att rasta hundarna, beskriver en fårfarmare situationen.
Lika katastrofalt är läget i Portugal. Under det senaste halvåret har det nästan inte regnat alls i landet. Enligt regeringen har mer än hälften av landets jordbruksmark redan skadats svårt av torkan.
Värst utsatta är regionerna i söder nära gränsen mot Spanien. Skördeskadorna uppskattas till 1,8 miljarder euro. Allt torrfoder är redan slut. På flera håll försöker bönderna importera dyrt hö från Spanien, men också där töms förråden. Många bönder har skuldsatt sig genom inköp av foder.
Inom växtodlingen räknar man med 50-80 procent lägre skördar än normalt. Inte ens häftiga regn förmår längre förbättra situationen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab