Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.6.2005 11:23:48 / Agrolink
Ny lag garanterar högklassiga och säkra gödselfabrikat

Regeringen lämnade 2.6.2005 riksdagen en proposition med förslag till lag om gödselfabrikat. Syftet med propositionen är att revidera, förenhetliga och klarlägga lagstiftningen om gödselfabrikat.

Insatsområdet i myndighetstillsynen över gödselfabrikat skall i fortsättningen ligga på tillsyn över verksamhetsutövarnas egenkontroll, marknadstillsyn och tillsyn över användningen av gödselfabrikat. Det föreslås att vissa anläggningar som tillverkar gödselfabrikat eller råvaror till sådana måste godkännas. Avsikten är att med hjälp av ändringarna säkerställa att de gödselfabrikat som finns på marknaden är av god kvalitet, säkra och lämpliga för växtproduktion och att de inte innehåller sådana mängder skadliga produkter, ämnen eller organismer som är farliga för människor, djur, växter eller den övriga naturen.

Genom lagen regleras de allmänna kvalitetskrav för gödselfabrikat som gödselfabrikat skall uppfylla för att få tillverkas, släppas ut på marknaden, användas och importeras. Lagen ska också gälla export och delvis tillverkning av gödselfabrikat på gårdarna för eget bruk samt annan användning av gödselfabrikat.

I förslaget har också beaktats den tillsyn och verkställighet som Europaparlamentets och rådets förordning om gödselmedel från 2003 förutsätter i Finland. Lagförslaget gäller också tillsynen av andra animaliska biprodukter som inte är avsedda att användas som livsmedel samt annan verkställighet till den del den gäller gödselfabrikat.

Avsikten är att lagen träder i kraft 1.5.2006.

Närmare information lämnas av:
överinspektör Pirjo Salminen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 09-160 524 78
äldre regeringssekreterare Timo Rämänen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 09-160 534 06


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab