Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.6.2005 / LF
EU-kommissionen backar om ändrade LFA-kriterier
EU-kommissionen skjuter upp sina planer på ändrade kriterier för LFA-stöden. I stället ska man göra en omfattande utredning och återkommer år 2008. De nuvarande kriterierna förblir i kraft åtminstone fram till 2010.
De mindre gynnade områdena är en synnerligen känslig fråga för flera EU-länder. Kommissionen ryggar för diskussionerna och problemen med omfördelningen mellan länderna. Kommissionen vill göra en utvärdering av mellanområdenas växtförhållanden. Bland annat ska man titta på växtsäsongens längd, skiftesstruktur, jordbruksmark och liknande kriterier.
Kommissionens förslag till nya LFA-kriterier skulle ha berövat många regioner i Finland de viktiga stöden för mindre gynnade områden från år 2007. Förändringen skulle särskilt drabba B-stödberättigade mellanområdena. Efter kommissionens helomvändning torde de nuvarande stöden förbli oförändrade till år 2010.
- Jag är övertygad om att unionens nordliga områden kommer att beaktas i de kommande kriterierna för LFA-stödet.
Det svarar chefen för jord- och skogsbruksministeriets EU-enhet Matti Hannula på LF:s fråga om EU-kommissionens uppskjutande av LFA-kriterierna kan betyda en innehållsmässig förbättring för Finland jämfört med det tidigare förslaget eller om det bara skjuter problemen på framtiden.
Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) till massmedierna sagt att det nuvarande systemet med LFA-stödet har föråldrats eftersom det jämför skillnaderna melllan regionerna i de enskilda medlemsländerna. De nya kritererna ska bli allmäneuropeiska och basera sig på de verkliga problemen. Sådana allmäneuropeiska kriterier har Finland utgått från redan under flera år påpekar Korkeaoja.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab