Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.6.2005 / LF
EU ska förenkla finansieringen av CAP
EU:s agrarministrar har enats om nya principer för finansieringen av den gemensamma jordbrukspolitiken CAP från år 2007. Reglerna ska förenkla och effektivera den ekonomiska styrningen.
De nuvarande tre finansieringsinstrumenten ersätts år 2007 med en fond, den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EAFRD). Under veckans ministermöte fick det nya systemet beröm av såväl ministrar som kommission.
Jordbrukets marknadsordningar ska i sin tur finansieras över den europeiska garantifonden för jordbruket (EAGF). Nytt i sammanhanget är den mekanism för budgetdisciplin som infördes i samband med den senaste agrarreformen.
I en situation där gapet mellan utgifter och budgettak underskrider 300 miljoner euro, kan de direkta stöden till jordbruket automatiskt sänkas.
Enligt experter kan detta komma att ske redan år 2007, om tilläggskostnaderna för Bulgariens och Rumäniens medlemskap sammanfaller med kostnaderna för en dyr sockerreform.
Kan ministerrådet inte enas om budgetdisciplinen, ger den nya förordningen kommissionen fullmakt att sänka direktstöden. Ett sådant beslut kan korrigeras senare under året, om budgeten det tillåter. Regelverket träder i kraft i januari 2007.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab